Záchranka má zaplatit 100 tisíc ženě, kterou donutila jet do porodnice

Záchranáři, kteří přijeli před šesti lety k domácímu porodu v Brně, neměli rodičku nutit odjet do porodnice. Brněnský krajský soud v pátek konstatoval, že matka měla právo se rozhodnout zůstat s dítětem doma, protože mu nešlo o život. Za své jednání by se jí měli omluvit a zaplatit odškodné 100 tisíc korun. Vedení záchranky pochybení odmítá.

Synovi paní Veroniky bude už šest let. Jeho porod v roce 2010 byl překotný, proto přišel na svět doma – v brněnské Údolní ulici, pár set metrů od porodnice Na obilním trhu. Rodiče zavolali záchranáře, chtěli mít jistotu, že je všechno v pořádku.

Matka po porodu odmítala odjet do nemocnice, protože se při zdravotní prohlídce dítěte nezjistily žádné potíže. Lékař ale trval na převozu. Nespokojil se ani s tím, když rodička slíbila, že do porodnice dorazí později. Lékař nechal dokonce přivolat policejní hlídku. Teprve pak se žena s dítětem nechala záchrankou odvézt.

„Rozhodně nechci, aby kdokoli vnímal dnešní rozhodnutí jako rozhodnutí příliš liberálního soudce. Dítě nebylo ohroženo na životě. Nutit matku k převozu nebylo na místě,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce Michal Ryška. Lékař si měl podle soudce nechat od matky podepsat  potvrzení, že odmítá další zdravotnickou péči, a vše by bylo v pořádku.

Právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota, která nespokojenou matku zastupuje, s názorem soudce souhlasí a zdůrazňuje, že rodičům náleží právo rozhodovat o dítěti.

„Rodiče se s autoritativním rozhodováním zdravotníků setkávají často,“ říká Zuzana Candigliota (zdroj: ČT24)

Soudce rozhodoval o případu už potřetí a potvrdil svůj předchozí verdikt. Kauzu provází odvolání a v minulosti o ní jednal také Ústavní soud, který dospěl k závěru, že Ryška není podjatý a může o ní dále rozhodovat. 

Ředitel záchranky Milan Klusák trvá na tom, že záchranáři nepochybili. Kdyby podle něj lékař netrval na převozu, mohl být soud ne o tom, jaká jsou práva matek po porodu, ale o pochybení lékařů kvůli nedostatečné péči o dítě. Záchranáři údajně našli v jedné místnosti s novorozencem i psy a opilého otce. Hygienické podmínky v bytě nebyly podle ředitele záchranky pro novorozence dobré.

"Záchranáři postupovali správně," trvá na svém ředitel Milan Klusák (zdroj: undefined)

Právní zástupce jihomoravské záchranné služby se proti rozhodnutí soudce Michala Ryšky odvolal, a tak bude soudní koloběh pokračovat. Spis dorazí opět k Vrchnímu soudu.