U Stříbra začali vyrábět vysokozdvižné vozíky, zaměstnat chtějí až tři sta lidí

Události v regionech: Nová továrna ve Stříbře zaměstná až 300 lidí (zdroj: ČT24)

Německý KION Group zahájil v průmyslové zóně u Stříbra výrobu vysokozdvižných vozíků. Nový závod přišel na jednu miliardu korun a zatím zaměstnal 150 lidí, do dvou let chce ale tento počet zdvojnásobit. Firma shání ještě další desítky techniků, uvedl ředitel závodu KION Stříbro Radek Čermák.

Pokud se bude německé firmě KION v Ostrově u Stříbra dařit, hodlá zaměstnat dokonce 600 až 700 lidí. Má opci na sousední volný pozemek, kde plánuje do pěti až sedmi let druhou, stejně velkou výrobní halu.

Stavba závodu na klíč v Panattoni Parku Stříbro přišla na 600 milionů korun, zbytek nákladů tvořilo vybavení. Novou halu o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních převzal KION loni v listopadu. 

V současnosti je obsazeno 60 procent plochy první haly. „Stále hledáme desítky lidí, protože technické profese jsou nedostatkové. Jde o dělníky, ale nejsme montovna. Potřebujeme automechaniky a opraváře strojů,“ uvedl Čermák. Dále firma potřebuje inženýry technology a odborníky na kvalitu. „Všechny lidi si na začátku testujeme manuálně a znalostně,“ dodal.

Podnik platí více, než je průměr celého regionu. Zaměstnávat hodlá výhradně kmenové zaměstnance, nikoliv agenturní.

Míra nezaměstnanosti na Tachovsku v lednu 2016 byla 6,4 procenta. „Ve srovnání s loňským rokem se jedná o pokles o více než jedno procento,“ uvedla Magdalena Čadová z Úřadu práce v Plzni. V celém Plzeňském kraji činila ve stejném období míra nezaměstnanosti 4,8 procenta. 

Montáž vozíků ve firmě KION Stříbro
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

KION je druhá nejsilnější skupina v oboru průmyslových vozíků a skladové techniky na světě. Firma zatím vyrábí jeden typ skladových vozíků s vysokým dosahem, takzvaný retrak značky Linde; obchodních variant má mnoho. Jezdí po celém světě, první dodávka byla do Švédska.

„Nový závod nás přiblíží k zákazníkům ve východní a jižní Evropě. Leží jen několik set kilometrů od hlavního závodu Linde v německém Aschaffenburgu,“ řekl generální ředitel KION Group Gordon Riske.

KION Group se sídlem ve Wiesbadenu má pobočky ve více než 100 zemích a 23 500 zaměstnanců. Loni vykázala obrat přes 137 miliard Kč. Skupina s 15procentním podílem na světovém trhu vyrábí pod sedmi značkami - Linde, STILL, Fenwick, OM STILL, Baoli, Voltas a Egemin Automation. V ČR má továrnu na nápravy Linde Pohony v Českém Krumlově, sestru stříbrské firmy, v Brně pak vyrábí elektrické motory.

Panattoni Park Stříbro leží na exitu 107 dálnice D5 do Německa. Díky blízkosti Plzně nabízí kvalifikovanou pracovní sílu hlavně pro automobilový průmysl. V zóně jsou například firmy Lear Corporation, Leoni, Ideal Automotive, Gea, Assa Abloy nebo Steelcase. Celkem tam už pracuje přes 1500 lidí z Tachovska a Plzeňska. Do dvou let by tam mělo najít práci až tisíc dalších lidí.