Inspekce prověřuje kontaminaci zeminy v průmyslové zóně v Chlebovicích

Pracovníci stavebního úřadu ve Frýdku-Místku zjistili, že v areálu průmyslové zóny v městské části Chlebovice, o kterou mají zájem další investoři, je kontaminovaná zemina. Nebezpečné látky, včetně mírně nadlimitního množství karcinogenního benzo(a)pyrenu, objevili při průzkumu haldy zeminy. Případ šetří inspekce životního prostředí.

Halda leží na pozemku firmy Blanco uprostřed průmyslové zóny. Navezená zemina měla sloužit k zarovnání svahu. Když pracovníci frýdecko-místeckého stavebního úřadu ověřovali, zda firma postupuje v souladu s projektovou dokumentací, nechali udělat rozbory. Potvrdily přítomnost nebezpečných látek, které se používají při stavbě cest, například při výrobě asfaltu.

„Ukázalo se, že zemina obsahuje například hodnoty polyaromatických uhlovodíků, které nejsou úplně běžné,“ uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher z ČSSD. Podle radnice jde o látky, které patří na skládku nebezpečného odpadu.

Limity jsou překročeny jen mírně

Z podnětu města začala případ šetřit Česká inspekce životního prostředí. Podle ředitele oblastního inspektorátu Karla Kozubka jsou limity benzo(a)pyrenu překročeny jen mírně. Usuzuje, že na haldě v Chlebovicích skončil materiál ze staveb v okolí. „Mohl by pocházet z úseku komunikace Frýdek-Místek – Rychaltice, případně z výstavby areálu OBI ve Frýdku-Místku,“ uvedl.

Reportáž: Inspekce prověřuje kontaminaci zeminy v Chlebovicích

Zástupci firmy Blanco se odmítli k věci vyjádřit. Německý jednatel společnosti Blanco Rainer Riegel pouze poslal krátké vyjádření, že k tomu nemá žádné informace. Podle zjištění České televize společnost zadala terénní úpravy externí firmě, která je však dnes v likvidaci.

V zóně chce stavět halu korejská firma

Inspekce odhaduje, že šetření uzavře nejpozději do tří týdnů. Pokud se ukáže, že firma porušila zákon o odpadech, hrozí jí pokuta, případně bude muset zeminu odstranit. Město má zájem na tom, aby se případ vyřešil co nejdříve. Vedle firmy Blanco, která vyrábí nerezová zařízení a vybavení pro catering nebo zdravotnictví, chce postavit halu korejská firma. Zaměstnat má sto lidí.