Ve Vážanech ujíždí svah. Ohrožuje hráz, která chrání obec před povodněmi

Události: Ve Vážanech ohrožuje sesunutý svah protipovodňové zábrany (zdroj: ČT24)

V areálu bývalé motokrosové dráhy ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku ujíždí uměle navršený svah. Posunul se už o dvě stě metrů a nyní ohrožuje suchý poldr, který chrání obec před povodněmi. Situací se zabývá vedení Jihomoravského kraje, stav nebezpečí zatím hejtman Michal Hašek (ČSSD) nevyhlásil.

„Svah začal ujíždět. Popojel zhruba o 200 metrů a je již v bezprostřední blízkosti hráze,“ popsal situaci místostarosta Vážan Josef Hloužek. Za poslední dva roky se například posunul o 130 metrů. Přestože hejtman Hašek uvedl, že stav nebezpečí může být ve Vážanech vyhlášen v dalších dnech, žádné bezprostřední nebezpečí obyvatelům nyní nehrozí. Záleží na hydrologické situaci a srážkách. Navíc se zemina nijak výrazně nehýbe oproti předchozím týdnům. 

Důvodem sesunutí je pravděpodobně skládka zeminy, která je zhruba kilometr nad obcí. Na jejím místě původně byla motokrosová dráha, na ni však začal majitel navážet starý materiál. Podle Hloužka už firma navezla miliony metrů krychlových sutě a půdy. Skládce tak nyní hrozí zhroucení a svah je nutné staticky zajistit. Místostarosta dodal, že stavební úřad už soukromníkovi nařídil stavbu odstranit a hromadu sutě odvézt, proti tomu se ale stavebník odvolal a čeká se, jak ve sporu rozhodne vyškovský soud.

Místostarosta: Svah se posunul už o 200 metrů (zdroj: ČT24)

Majitelem bývalé motokrosové dráhy, na které skládka leží, je spolek SVD Delta Racing Team. Jejího šéfa, mistra Evropy v autokrosu Tomáše Hrdinku, před třemi lety poslal soud na devět a půl roku do vězení za daňové úniky. Před spravedlností se skrývá a s médii mluví jen advokáti. Obec už podala trestní oznámení a o pomoc požádala i kraj. Uvažuje o tom, že se hlína odklidí za veřejné peníze a úřady pak budou dluh vymáhat po majiteli.

Problém s navážením materiálu řeší Vážany už od roku 2008. Obec nyní doufá, že jí krajský úřad pomůže přimět stavebníka k řešení problému. Při deštích by totiž hromada sutě mohla poldr neboli ochranu před povodní poškodit, a pokud by jej zasypala, tak i znehodnotit. Poldr nechalo vedení obce vybudovat za milion korun v roce 1990. .