Na Broumovsku se bojí těžby uranu a metanu v Polsku – ohrožené jsou hlavně zdroje vody

Události v regionech: Na Broumovsku se obávají průzkumu a těžby v sousedním Polsku (zdroj: ČT24)

Starosty obcí z Broumovska znepokojuje povolení k průzkumu těžby metanu a uranu v sousedním Polsku. Starostové se obávají, aby případná těžba nenarušila vodní zdroj v takzvané Polické pánvi, která zásobuje vekou část Královéhradeckého kraje. Poškozen by podle nich mohl být i turistický ruch.

Dvě desítky starostů ve čtvrtek v Božanově na Náchodsku podepsaly petici. „Vznikla také pracovní skupina, ve které jsou zástupci Náchoda, Trutnova, Broumova, Božanova a Police nad Metují, která bude jednat na několika úrovních,“ řekl starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (ČSSD).

Podle něj komisi čeká jednání s polskou stranou i s českými ministerstvy zahraničí a životního prostředí. Zástupci pracovní skupiny by se chtěli přes kontakty v Polsku spojit také s těžařskou firmou, která získala povolení k průzkumu. „Chceme je upozornit, jakým způsobem ohrožuje jejich záměr zdroj pitné vody a také cestovní ruch v celém regionu,“ řekl Birke.

Průzkum uranu kousek od Adršpašsko-teplických skal

Polští těžaři chtějí radioaktivní uran hledat tři kilometry od chráněné krajinné oblasti Broumovsko. „Máme obavy hlavně z narušení podzemních vod, z jejich případné kontaminace. Protože i průzkumné vrty můžou podzemní vody znečistit,“ řekl starosta Božanova Karel Rejchrt (nez.). Vodu z tohoto regionu přitom pijí statisíce obyvatel Královéhradeckého kraje.

Způsob těžby muže být podobný jako u plynu z břidlic. Nejdřív se podloží naruší umělým zemětřesením a pak se z něj surovina vyplaví chemikáliemi.

„Umístění průzkumného území je z hlediska polské strany absolutně nefér. Protože štěpení je nejnebezpečnější metoda vůbec,“ říká Jiří Malík z občanské iniciativy Koalice STOP HF. Problém je podle něj hlavně v tom, že Polická křídová pánev je jedna z nejcennějších v republice a zasahuje až do Polska.

Stát si musí jednoznačně rozmyslet, jestli bude chtít pitnou vodu, a nebo něco jiného.
Jiří Malík
občanská iniciativa Koalice STOP HF

Další problém starostové vidí v nedostatku informací. Sami se o plánu dozvěděli jenom náhodou. „Polská strana je povinna informovat pouze v otázkách těžby. V otázkách průzkumu se k nám informace dostávají pouze na základě individuálních iniciativ a nelze se zcela opřít o legislativu,“ uvedl Pavel Rajman z odboru geologie Ministerstva životního prostředí ČR.

Polský starosta: Obavy Čechů jsou zbytečné - těžit se tu nikdy nebude

Průzkum schválil starosta polského Radkówa. Češi se prý ale podle něj bojí zbytečně. „Podle polských zákonů není možné průzkum nepovolit. Ale v našem případě nemají ani jednoprocentní šanci, že by se tu někdy i těžilo,“ uvedl starosta Jan Bednarczyk.

Povolení k průzkumu získaly těžařské firmy v okolí Radkówa v roce 2013. Vyprší v polovině letošního roku. Zatím se ale na vytipovaných územích neděje vůbec nic.

Polská firma bude zkoumat taky možnosti těžby metanu z uhlí

Podle informací starostů polské ministerstvo životního prostředí schválilo firmě Green Energy Polska průzkumné území pro vyhledávání metanu z uhlí. Firma má zájem o široké území, které se táhne od Lubawky přes Walbrzych až k Nové Rudě.

Protesty obcí i lidí na Náchodsku a Trutnovsku vyvolal před lety záměr těžařské firmy Basgas Energie Czech, která původně žádala o povolení průzkumu na území zahrnujícím pět desítek obcí. Ministerstvo životního prostředí v únoru 2014 zastavilo řízení o stanovení průzkumného území pro těžbu břidlicového plynu na Trutnovsku a v části Náchodska. Se žádostí o možnost zkoumat na východě Čech výskyt plynu a ropy neuspěla ani společnost South Oil.