Dozvuky kauzy lehkých topných olejů: Večeře soudí za vraždy z roku 1995

Odsoudili jej za organizování vraždy podnikatele zapleteného do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji (LTO), nyní stane Jiří Večeř před soudem kvůli dalším dvěma vraždám. Podle státní zástupkyně se podílel na jejich organizování. Vraždy se staly v roce 1995 ve Zlíně a v Uherském Hradišti.

Podle žalobkyně Pavlíny Nesvadbové je třiapadesátiletý Večeř stíhán za dvě vraždy, na jejichž organizování se podílel. Pokud jej soud uzná vinným, hrozí mu až 15 let vězení nebo výjimečný trest - tedy až 25 let nebo doživotí.

Oběti vražd byly podle státní zástupkyně zapleteny do obchodů s LTO. Jedná se o zlínského podnikatele Miroslava Kovaříka, který zahynul při explozi auta s nastraženou náloží. Druhým zavražděným byl podnikatel František Blažíček, který byl zastřelen v domě v Uherském Hradišti.

  • Případy podvodů s LTO se odehrávaly v České republice v 90. letech. Podstatou aféry byly daňové podvody. Česká republika přijala zákony, které umožnily zdaňovat zboží podle jeho názvu. Stejné suroviny se tak mohly zdaňovat různě – jako lehký topný olej nebo motorová nafta. Rozdíl ve zdanění byl přitom 12 korun/litr.
  • Při pátrání policie odhalila provázanost firem obchodujících s LTO s tehdejšími politiky a jejich rodinami. Například v roce 1993 si někteří podnikatelé objednali vraždu novináře, který o podvodech s LTO informoval. K vraždě nakonec nedošlo. V roce 1995 postupně zemřeli tři podnikatelé v Praze, Zlíně a na Kroměřížsku. Všichni obchodovali s LTO. Jedním z nich byl i Marek Lehký.

Zadrželi jej měsíc před promlčením

Večeře zadržel loni v dubnu speciální tým Tempus zabývající se nevyřešenými případy z minulosti. Stalo se tak měsíc před promlčením obou vražd. Podle státního zástupce Romana Kafky se obvinění Jiřího Večeře opírá o výpovědi řady svědků. „Hovoří nově a velmi přesvědčivě o trestní věci a výpovědi na sebe navazují,“ uvedl loni v dubnu.

Zlínský soud pak poslal Večeře do vazby. Soudy už projednávaly jeho obvinění a ještě dalších dvou lidí z vraždy podnikatele z 90. let, nakonec ale po dlouhých tahanicích zbývající dva muže zprostily obvinění pro nedostatek důkazů. Večeř sice předloni dostal při sedmém soudním projednávání 15 let, protože však za mřížemi strávil několik let už před rozsudkem a zbytek mu soud podmínečně prominul za dobré chování, ocitl se na svobodě.