Konec roku je koncem hazardu na Moravě. Od ledna ho reguluje 17 obcí

Blížící se konec roku znamená také konec hazardu v několika městech. Sedmnáct obcí v Jihomoravském a Zlínském kraji se totiž letos dohodlo na regulaci heren a přijaly vyhlášky omezující nebo zakazující hazard. Ty vstoupí v platnost prvním dnem následujícího roku. Jsou ale i místa, kde automaty mohou bez omezení fungovat dál.

Mezi obce, kterým se podařilo schválit úplný zákaz hazardu, patří Boskovice. „K vydání vyhlášky vedla cesta už od roku 2012, kdy začalo město tuto problematiku řešit,“ uvedla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková (KDU-ČSL). Před jejím přijetím nejprve obec sepsala s podnikateli deklaraci. „Měla za účel pouze některá omezení. Například zrušení světelných reklam, případně opatření kamerami. Ale toto se zdálo nedostatečné,“ pokračovala Vítková.

Po volbách v roce 2014 proto vedení města přistoupilo k práci na vyhlášce, která vstoupí v platnost k prvnímu lednu. „Příjmy z výherních automatů a loterijních her činily velkou část rozpočtu města, kolem deseti milionů korun. Byl to důvod, proč někteří členové komisí vystupovali v minulosti proti zpracování a přijetí vyhlášky,“ dodala místostarostka.

Doplnila, že rozpočet Boskovic na rok 2016 nepočítá s příjmem z hazardu a obec se bude snažit deficit nahradit různými dotacemi. Vyhláška ale neznamená okamžité zmizení 150 automatů, které v Boskovicích jsou. Jsou totiž povolené na určité období, které ještě neuplynulo.

V Miroslavi automaty fungují dál

Zákaz hazardu se naopak nepodařil v Miroslavi na Znojemsku. „Letos na podzim proběhlo referendum, v něm byla ale podle očekávání nízká účast. Drtivá většina byla pro zákaz, ale účast nebyla taková, aby referendum bylo závazné,“ vysvětlil Aleš Bednařík z iniciativy Miroslav bez hazardu. K referendu přišlo ale jen necelých 17 procent voličů.

V prosinci vyhlášku znovu projednávalo zastupitelstvo. Od rady města mělo předložený návrh prohibiční vyhlášky. Z rady města byl pro zákaz pouze jeden z pěti členů rady a hlasovalo pro něj pouze šest zastupitelů města. „Je škoda, že dva zastupitelé, kteří se připojili k petici pro zákaz hazardu, nakonec nehlasovali,“ řekl Bednařík.

A v obci dokonce přibydou čtyři nové automaty. Ve městě jich tak bude pětadvacet. „Hazard, pokud by jej stát nereguloval v roce 2016 a cítili jsme, že je k tomu liknavý přístup, tak se k věci vrátíme,“ uvedl starosta Miroslavi Augustin Forman (nez.). Bednařík dodal, že se iniciativa na přelomu první a druhé půlky příštího roku připomene.

Hazard na jižní Moravě reguluje 17 obcí

V letošním roce regulační vyhlášku vydalo v Jihomoravském kraji třináct obcí, ve Zlínském kraji čtyři. V Jihomoravském kraji vydaly obecně závaznou vyhlášku v roce 2015 tyto obce a města – Boskovice, Bukovany, Hrušovany nad Jevišovkou, Kyjov, Letovice, Lipov, Podolí, Ráječko, Rajhrad, Sivice, Svatobořice-Mistřín, Velatice a Zastávka u Brna. Ve Zlínském kraji vydaly obecně závaznou vyhlášku v roce 2015 tyto obce a města – Pitín, Slavičín, Staré město a Valašské Meziříčí.