Nákladní auto uvízlo na železničním přejezdu. Řidič stačil před srážkou utéct

Události: V Kostomlatech se na přejezdu srazil vlak s nákladním autem (zdroj: ČT24)

Na železničním přejezdu v Kostomlatech nad Labem na Nymbursku se v neděli dopoledne srazil vlak s nákladním autem, které zůstalo v prostoru mezi závorami. Nikdo nebyl zraněn, řekl mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek. Kvůli nehodě byl mezi Kostomlaty a Lysou nad Labem přerušen provoz, obnovili ho až po šestnácté hodině.

Nehoda se stala kolem jedenácté hodiny dopoledne. Avie, která převážela lešenářské trubky a podlážky, uvízla na přejezdu. Řidiči nákladního vozu podle všeho přímo na kolejích zhasl motor a auto se mu nepodařilo znovu nastartovat. Před střetem s vlakem ale stihnul z auta vystoupit a ještě se snažil volat pomoc.

„Vozidlo zůstalo na přejezdu a poté šly dolů závory. Vlak do něj narazil,“ uvedl Vinčálek. Drážní inspekce teď zjišťuje, jestli řidič na přejezd vjel ještě ve chvíli, kdy mu to signalizace umožňovala, nebo až později.

Drážní hasiči z osobního vlaku evakuovali 120 lidí, nikomu se nic nestalo. Záchranáři odvezli pouze strojvůdce, kterému se udělalo po nehodě špatně. „Stoupl mu tlak ze stresu a udělalo se mu nevolno,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Známý řidiče ještě běžel po trati směrem k vlaku a snažil se strojvedoucího varovat

Rozházené dřevěné palety, železné lešenářské trubky a poničená signalizace u přejezdu. Tak to na místě po srážce vypadalo. Avie prý přejížděla koleje ve chvíli, kdy ještě mohla. Tvrdí to alespoň dva známí řidiče, kterým telefonoval o pomoc. Snažili se pak ještě volat linu 112, aby vlak zastavili.

Jenže rychlík z Trutnova, který jel zhruba stokilometrovou rychlostí, se už blížil k přejezdu. Zatímco řidič telefonoval, jeho kolega se snažil strojvedoucího vlaku na překážku upozornit.

„Jeden z těch dvou mužů se vydal na trať naproti vlaku, aby ho zastavil. Strojvedoucí si všiml člověka, který na něj signalizoval. Když použil rychlobrzdu, vlak zpomalil. Ale zastavit ho nedokázal,“ popsal události mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Nehoda v Kostomlatech nad Labem
Zdroj: ČT24

Vlak po srážce táhl Avii zhruba 50 metrů. Sedělo v něm 120 lidí. Ondřej Čermák, který s ním cestoval, slyšel, jak strojvedoucí začal houkat a vlak potom začal brzdit. „Potom už jsme cítili jenom náraz, byl celkem silný,“ dodal.

Přejezd je zabezpečený světelnou signalizací i závorami, a ty byly podle Drážní inspekce před nehodu v pořádku. Podle muže, který přímo u přejezdu bydlí, je ale v místě celkem běžné, že někteří řidiči signalizaci nerespektují.

Jak v Událostech informoval po 19. hodině přímo z místa srážky reportér Martin Tyburec, přestože je na místě kvůli poničené signalizaci dopravní značka Stop a výstražná cedule, viděl štáb České televize na přejezdu auta, která vůbec nezastavila a projela. 

Řidiči by přitom na inkriminovaném přejezdu měli být velice opatrní.

Bez zranění se obešla i nehoda na Vsetínsku

Také na Vsetínsku se v neděli před polednem srazilo osobní auto s vlakem. Ani tato nehoda, která se stala na trase mezi Brankami a Kunovicemi, si nevyžádala zranění.

Mnohem horší následky měla letošní srážka vlaku s kamionem ve Studénce na Novojičínsku. Polský řidič tam 22. července vjel na červenou na přejezd a zůstal stát mezi závorami. Narazil do něj vlak Pendolino, srážka si vyžádala životy tří lidí, dvě desítky cestujících byly zraněny.

Podobný případ se stal i 11. prosince ve Frýdku-Místku. Vlak tam narazil do kamionu, který vjel na přejezd ve chvíli, kdy svítila červená. Z osmdesáti cestujících, se nikomu nic nestalo.