Při požáru odpadu v Chebu uhořeli dva bezdomovci

Při požáru odpadu u bytového domu v Chebu uhořeli v noci dva lidé, zřejmě bezdomovci. Oheň vznikl pravděpodobně kvůli neopatrnosti při používání otevřeného ohně, informoval mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal. Třetí obětí nočních požárů je žena, která zemřela v Neratovicích na Mělnicku.

Hasiči vyjeli na místo kvůli nahlášenému požáru popelnice u domu nedaleko vlakového nádraží. Tam zjistili, že se vzňal odpad v prostoru pod budovou. Později se ukázalo, že v místě přebývali bezdomovci – hasiči na místě našli těla dvou lidí.

Oheň prohořel dveřmi do sklepů pod domem a poškodil i obvodový plášť budovy. Jen díky rychlému zásahu hasičů se nerozšířil do dalších částí domu. „Podle vyšetřovatele požárů je příčinou s největší pravděpodobností nedbalost při používání otevřeného ohně,“ dodal Kasal.

Kartony, matrace a otevřený oheň – riziko požáru je pak velmi vysoké

Podobné příbytky lidí bez domova v těsné blízkosti obytných domů nebo přímo v jejich sklepech jsou podle hasičů nebezpečné právě kvůli vysokému riziku vzniku požárů. Bývá tam nahromaděný hořlavý odpad, například kartony či matrace.

„V kombinaci s používáním otevřeného ohně ke svícení, vaření či zahřátí se je pak riziko vniku požáru velmi vysoké. Oheň se pak může snadno rozšířit do dalších prostor,“ poznamenal mluvčí hasičů.

V Neratovicích zemřela při požáru žena

Při požáru rodinného domu zemřela v úterý brzy ráno žena v Neratovicích na Mělnicku. Škoda na domě činí 350 tisíc korun, vyšetřování příčiny požáru pokračuje, věnují se mu i kriminální policisté, odborné expertizy potrvají minimálně několik dní. Řekl to mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

K nahlášenému ohni hasiči vyjížděli po 5:30. Při hašení rozvinutého požáru v jedné z místností nalezli tělo ženy, u které lékař konstatoval smrt. „Vzhledem k podezření na statické narušení objektu bylo provedeno provizorní pažení a povolán statik,“ uvedl mluvčí. V domě nyní pracují vyšetřovatelé.