Pardubická pobočka krajského soudu bude mít příští rok novou budovu

Události v regionech: Pobočka krajského soudu v Pardubicích bude mít novou budovu (zdroj: ČT24)

Královéhradecký krajský soud chystá novou budovu pro svou pardubickou pobočku. Po generální rekonstrukci za asi 85 milionů korun se soudci a úředníci přestěhují do bývalé Střední průmyslové školy chemické. Přestože město i kraj léta volají po samostatném justičním paláci v Pardubicích, vznik plnohodnotného soudu je zatím v nedohlednu.

V minulých letech bylo ve hře několik variant, kde by v Pardubicích mohl stát nový justiční palác. Mluvilo se o Masarykových kasárnách, bývalé reálce nebo parcelách po někdejší Mototechně. Ani jedna z možností se ale nenaplnila.

Přitom když v únoru roku 2008 tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navštívil Pardubice, novému samostatnému krajskému soudu dával naději do roku 2012. Zůstalo ale u přání a slibů a v Pardubicích i v současnosti stále působí pouze pobočka hradeckého krajského soudu. Navíc v pronajatých a nevyhovujících prostorách na Sukově třídě.

Podle mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřiny Podeszwové stojí měsíční nájem stávajících prostor v Pardubicích 387 tisíc korun.

Soudci by se mohli stěhovat v září 2016

Soudce, úředníky a hlavně účastníky soudních líčení už v nadcházejícím roce čeká změna, protože pobočka krajského soudu se přestěhuje do opravované budovy bývalé chemické průmyslovky hned vedle stávajícího okresního soudu.

Za téměř 87 milionů korun se bývalé školní třídy promění v moderní soudní síně a investice se má státu vrátit za 11 let. Stěhování pobočky krajského soudu se očekává v září příštího roku.

„Určitě přibude jednacích síní – ze stávajících sedmi jich bude devět. Navíc budou plně vybavené, včetně audionahrávacího zařízení. Přibudou prostory pro uplatnění institutu utajeného svědka,“ popsala změny mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Pobočka krajského soudu zatím sídlí v budově Plynostavu
Zdroj: ČT24

Samostatný justiční palác zatím nemá oporu v zákoně. Před sedmi lety se náklady nového sídla odhadovaly na 600 milionů korun.

„Pardubický kraj má stále zájem na tom, aby v krajském městě vznikl samostatný krajský soud. Obdobně, jako vznikl v minulosti například krajský úřad práce nebo krajská pobočka ředitelství policie ČR,“ konstatoval mluvčí Krajského úřadu Pardubického kraje Dominik Barták.

Pardubice se tak prozatím musejí spokojit s pobočkou krajského soudu. Od prvního ledna 2017 by se ale v nových prostorách měly projednávat i nejzávažnější kauzy, stejně jako nyní v Hradci Králové.