Hasiči mají nové vybavení na povodně, v Jihlavě bude sídlit jejich záchranná rota

Události v regionech: Záchranná rota hasičů bude sídlit v Jihlavě (zdroj: ČT24)

Záchranná rota Hasičského záchranného sboru ČR bude od příštího roku sídlit v novém areálu v Jihlavě, který ve středu slavnostně otevřeli. Umístěna tam bude i speciální těžká technika. Areál má skladové prostory pro prostředky humanitární pomoci a polygon pro testování hasičské techniky při pohybu ve vodě. Jihlava byla jako sídlo zvolena pro svou polohu v centru republiky u dálnice D1.

Výstavba a nákup techniky stály 1,425 miliardy korun. Cílem projektu podpořeného Evropskou unií bylo zvýšit připravenost hasičů hlavně v případě povodní.

Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslava Ryby se neotevřely pouze brány nového areálu. „Jednotlivé kraje budou navíc vybaveny více než 360 kusy nové techniky a dalších prostředků pro řešení následků povodní,“ řekl Ryba.

Čerpadla s velkým výkonem nebo nafukovací čluny

Hasiči získali mimo jiné speciální protipovodňové i týlové kontejnery, nákladní automobilové cisterny a nafukovací čluny. Ve výbavě budou mít také požární plošiny, které mohou pracovat i pod úrovní terénu, na němž stojí, nebo čerpadla s velkým výkonem pro přečerpávání vody z lagun. V areálu jsou také garáže pro techniku i zásobníky pohonných hmot.

Polygon na zkoušky techniky při pohybu ve vodě je dlouhý 54 metrů. Auta se v něm mohou brodit v hloubce až 1,6 metru. „Bude sloužit pro testování veškeré techniky, řidiči si navíc vytvoří návyky pro pohyb ve vodě,“ řekl náměstek generálního ředitele HZS ČR František Zadina. Hasiči dosud využívali armádní polygon ve Vyškově, který ale nemá vyhovující parametry.

Podle Ryby bude 43 příslušníků záchranné roty nepřetržitě připraveno okamžitě vyjet z jihlavského sídla na pomoc hlavně při povodních a v situacích vyžadujících nasazení těžké speciální techniky.

Zatím bylo možné vysílat při mimořádných událostech speciální síly pouze z Hlučína v Moravskoslezském kraji a Zbirohu v Plzeňském kraji.

„Díky otevření areálu v Jihlavě bude ČR pokryta tak, aby bylo možné v relativně krátkém čase zasáhnout se speciální technikou na celém území státu,“ dodal Ryba. Podle Zadiny by se příslušníci záchranné roty měli začátkem příštího roku proškolit a secvičit v Hlučíně, od 1. února 2016 by měla rota začít působit v Jihlavě.