Rozklížená pražská rada stáhla rozpočet, město míří do provizoria

Praha opět míří k rozpočtovému provizoriu (zdroj: ČT24)

Zástupci ANO a ČSSD stáhli z jednání Rady hlavního města návrh rozpočtu na rok 2016. Odůvodnili to nestabilní situací ve vedení metropole. Podle náměstkyně primátorky Evy Kislingerové (ANO) už Praha začala chystat rozpočtové provizorium. Trojkoalici postup ANO a ČSSD překvapil a obvinila je z politikaření. Spolu s TOP 09 a ODS vyzvou primátorku, aby na středu svolala k rozpočtu mimořádné jednání rady. Rozpočtové provizorium nechtějí.

„Rozpočtové provizorium jsme zažili letos na začátku roku a vypořádali jsme se s ním. Nyní nás čeká stejná situace a kolegové z odboru (magistrátu) už jej začali chystat,“ řekla Kislingerová. Kvůli volbám a výměně vedení města schválili zastupitelé řádný rozpočet na rok 2015 až 19. února. Obdobná situace byla také v prvních měsících roku 2011. 

Rozpočtové provizorium bude vždy na měsíc ve výši jedné dvanáctiny letošního rozpočtu, kdy byly schváleny výdaje 56,3 miliardy a příjmy 42,1 miliardy korun. Město by do provizoria vstoupilo ve chvíli, kdy by nestihlo schválit rozpočet do konce roku. V takovém případě by ale mohlo platit pouze běžné výdaje a nemohlo by investovat. Dopadlo by to především na městské části.

Rozpočet je hotový, ale…

Návrh rozpočtu v úterý stáhli zástupci ANO a ČSSD údajně kvůli nestabilní situaci ve vedení města. Z odpovědnosti za provizorium pak obvinili Trojkoalici. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je rozpočet hotový. „Nicméně jsme se rozhodli nepředložit ho radě, protože chceme mít mimo jiné jistotu, že projde na zastupitelstvu ve znění, v jakém ho předkládáme. Nikoliv, jak se už dříve několikrát stalo, že tisky na zastupitelstvu nakonec dostaly jinou podobu,“ uvedla po jednání rady.

Krnáčová: Rozpočet je hotový, ale chceme jistotu, že projde (zdroj: ČT24)

„Přípravou rozpočtového provizoria reagujeme na nezodpovědný přístup Trojkoalice, jejíž hlasování je nepředvídatelné,“ konstatovala Kislingerová. Rozpočet podle ní navíc nepočítal s tím, že bude v Praze od roku 2016 schválen úplný zákaz hazardu. “Praha se s tou finanční situací vyrovná, ale zástupci Trojkoalice budou pravděpodobně muset Pražanům vysvětlil, proč hlasují proti vlastní koalici, aniž by měli za výpadky v rozpočtu připravenou jakoukoliv náhradu,“  dodala.

Lidovci: ANO a ČSSD totálně selhaly

Trojkoalice se ale proti takovému tvrzení ohradila. Podle předsedy pražských lidovců Jana Wolfa i radní Jany Plamínkové (Trojkoalice/STAN) byla Trojkoalice připravena pro rozpočet hlasovat. Ještě před koncem rady podle Plamínkové dokonce Kislingerovou žádali, ať rozpočet předloží. Postup ANO a ČSSD proto označili za politikaření a totální selhání. „Rozhodnutím jsme byli nemile překvapeni, nerozumíme mu,“ uvedl Wolf. 

Kislingerovou, která radním rozpočet nepředložila, Wolf vyzval, aby odstoupila. „Nesplnila totiž úkol člena rady odpovědného za rozpočet a přitom na něj měla celý rok 2015,“ uvedl.

Připadá mi to jako politikaření, aby byla 17. prosince sestavena nová rada. Jednání bylo evidentně vyhroceno na základě politického zadání, aby byli potenciální partneři přitlačeni ke zdi.
Jan Wolf (KDU-ČSL)
radní a předseda pražských lidovců

Kluby Trojkoalice, TOP 09 a ODS, které v úterý jednaly i o budoucí možné koalici, následně vyzvaly primátorku, aby na středu svolala mimořádné jednání rady k rozpočtu. Provizorium nechtějí. Pod výzvu se podepíše i předseda klubu Pirátů Jakub Michálek a exprimátor Tomáš Hudeček (bezp.).

Pokud by rada ve středu rozpočet schválila, může ho podle lídra Trojkoalice Petra Štěpánka ještě 17. prosince schválit zastupitelstvo. Krnáčová připustila, že by ve středu mohla mimořádné jednání rady svolat. Podmínkou ale je, aby ANO a ČSSD našlo osm zastupitelů, kteří podpoří na jednání zastupitelstva rozpočet v té podobě, ve kterém jej schválí rada.

Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný pak na adresu Krnáčové poznamenal, že symbolizuje neúspěšnou koalici a neúspěšnou radu. „Primátorčin neúspěch vyvrcholil tím, že rada nepředložila rozpočet,“ uvedl a vyzval radní v čele s primátorkou, aby na prosincovém jednání zastupitelstva odstoupili.

V předloženém návrhu rozpočtu Praha počítala s příjmy ve výši 43,6 miliardy korun a výdaji ve výši 58,7 miliardy, rozdíl město dorovná ze státních příspěvků, které dostává každoročně vždy zhruba v pololetí. Na investice bylo v dokumentu vyčleněno 12,7 miliardy, tedy zhruba jako letos.

Rozdělení mandátů na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

Na magistrátu po volbách vládla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Ta se začala rozpadat poté, co na říjnovém jednání byli odvoláni čtyři členové rady, a to i hlasy koaličních zastupitelů. Definitivně koalice padla na začátku listopadu. O podobě nové rady se zatím jedná, žádné z politických stran se ještě nepodařilo vyjednat v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů.

TOP 09 odmítla koalici s ANO a ČSSD

Trojkoalice nevyloučila možná jednání o obnovení koalice s ANO a ČSSD. „Jsme ochotni jednat s kýmkoli, ale podle toho, jak se ANO a ČSSD chová, taková možnost prudce klesá,“ poznamenala Plamínková. Trojkoalice už navíc dříve deklarovala, že se chystá domlouvat koalici s TOP 09 a ODS.

TOP 09 v úterý jednala s ANO a ČSSD. Po schůzce oznámila, že nabídku na koalici nevyužije. Má vlastní projekt s ODS, Trojkoalicí a nezávislými. Spolu ale mají jen 31 hlasů, jednají proto s Piráty. Ti ovšem podle Jakuba Michálka trvají na tom, že neusednou v radě s ODS.

Piráti stále nechtějí do rady s ODS

„Zatím jsme neuvažovali o tom, že bychom toto stanovisko revidovali. Jsme ochotni jednat o nějaké formě podpory,“ uvedl. Ve čtvrtek se uskuteční krajské fórum Pirátů, na které se bude o situaci jednat.

ODS už s Piráty mluvila. „Z pohledu ODS jsme se domluvili, že hlavně probereme programové priority, abychom viděli, zda se máme od čeho odpíchnout,“ poznamenala předsedkyně klubu zastupitelů ODS Alexandra Udženija. Strana ale podle ní na křeslech v radě netrvá: „Rozhodně nebudeme kvůli nějakým křeslům blokovat, aby tu vzniklo něco, co bude fungovat.“ 

Předseda klubu zastupitelů ČSSD Karel Březina označil postoj TOP 09 vůči ANO a ČSSD za bouchnutí dveřmi. „Vyčkávat nebudeme, jako zodpovědní zastupitelé Prahy budeme dál jednat. Poradíme se, jak dál postupovat, byť nás mrzí postoj TOP 09, protože jsme tu nabídku mysleli naprosto vážně,“ řekl. Primátorka dodala, že musí počkat, až koalice, kterou TOP 09 chystá, dožije.