ANO buduje novou buňku v Opavě. Rozhádaní radní v ní už nemusí být

Primátor Opavy Martin Víteček i jeho náměstkyně Simona Bierhausová, kteří vzájemně žádali o vyloučení z ANO, mají bezpartijní mandáty. Předsednictvo zrušilo celou opavskou organizaci, která měla asi patnáct členů, z toho jedenáct zastupitelů. Podle vedení poškozovali zájmy strany. Budou se muset znovu ucházet o členství a není jisté, jestli uspějí. Komplikuje to jednání o nové koalici, která se rozpadla kvůli jejich sporům.

Předsednictvo ANO pověřilo moravskoslezského předsedu Josefa Bělicu, aby opavskou organizaci obnovil. Ten potvrdil, že ji bude sestavovat zcela znovu z původních i nových členů, kteří dosud s hnutím sympatizovali. Jak dlouho to potrvá, není jasné.

„Jsem si vědom, že situace v Opavě je komplikovaná a že koaliční partneři jsou netrpěliví. Zahájil jsem rozhovory se zájemci o členství a budu se snažit sestavit nový tým co nejdříve,“ uvedl Bělica.

Zájmce o členství čeká důsledné prověření

Dodal, že ANO má fungující systém pro přijímání členů, který bude důsledně dodržovat. Co konkrétně by mohlo být překážkou přijetí do řad ANO, nechtěl konkretizovat. Připustil ale, že v hektickém období před volbami se některé detaily při přijímání nových členů pominuly.

„Může se samozřejmě stát, že v nové organizaci nebudou někteří z našich bývalých radních či zastupitelů,“ řekl Bělica. Zdůraznil, že konečné rozhodnutí o přijetí či nepřijetí zájemců bude opět na předsednictvu strany.

Reportáž: Spory v opavské ANO skončily zrušením organizace

Víteček i Bierhausová nadále věří, že ve sporu zvítězí. „Máme příležitost odvolat se k rozhodčí a smírčí komisi ANO, která se bude situací v Opavě zabývat do hloubky. Věřím, že vyjdou na povrch všechny okolnosti rozporů a bude rozhodnuto v náš prospěch,“ uvedl Víteček. Míní, že koaliční jednání budou pokračovat bez ohledu na zrušení organizace.

ČSSD preferuje koalici s členy ANO

Se svými stoupenci byl primátor předběžně dohodnutý na koalici s ČSSD, lidovci a Změnou pro Opavu. „Koaliční partneři jsou již hodně netrpěliví. Budeme chtít vědět, kdo bude členem ANO, abychom byli schopni do příštího zastupitelstva složit koalici,“ uvedl předseda opavské ČSSD, která je v tamním zastupitelstvu druhou nejsilnější stranou. Dodal, že ČSSD preferuje spolupráci s oficiální organizací ANO.

Podobně jako Víteček i Simona Bierhausová, která se svými příznivci také jedná o nové koalici, přijala nakonec rozhodnutí vedení s nadějí. „Děly se věci, které byly velmi závažné a byly proti stanovám ANO. Proto musím uznat, že jediné schůdné řešení bylo zrušit celou místní organizaci, očistit ji a postavit znovu,“ uvedla Bierhausová.

Vedení ANO již podobně radikálně zasáhlo do vnitřních sporů v dalších regionech. V prosinci 2014 zrušilo místní i oblastní organizaci ANO v Karlových Varech, letos v červnu také v Ústí nad Labem. Nová organizace tam vznikla v polovině října.

O nové koalici v Opavě by měli zastupitelé jednat 14. prosince.