Kasárny v Terezíně, kde nacisti točili propagandistický film, se rozpadají

Události: Terezín se rozpadá (zdroj: ČT24)

Zřícení hrozí slavným kasárnám v Terezíně. Miliardu korun potřebnou k opravě radnice nemá a podporu hledá na různých ministerstvech. Rozpadajících se historických domů je ale ve městě víc. Momentálně tam žije podstatně méně lidí, než pro kolik se jako vojenská pevnost stavělo.

V areálu kasáren padají stropy. Štáb ČT se tam dostal jen na vlastní nebezpečí. Do některých místností už se ani nedají otevřít dveře - za nimi je totiž suť.

Kasárny proslavila nacistická propaganda. Konkrétně film „Vůdce daroval Židům město“ z roku 1944, který režírovali Kurt Gerron a Karel Pečený. Ukazuje, jak v Terezíně Židé za druhé světové války hráli fotbal.

Účastníci pietních akcí teď v památníku často, ale marně žádají o prohlídku areálu. Byli tam buď vězněni sami, nebo jejich příbuzní.

Kasárny v 18. století postavili tak, aby odolaly i ostřelování. Zřejmě proto podle historiků ještě nespadly. 

Terezín má velké množství budov, ale mnohem méně obyvatel než v minulosti

Město už nechalo ulici přilehlou ke kasárnám oplotit a uzavřít, neměla by tam například vjíždět žádná auta. Další opuštěné domy jsou ale skoro v každé ulici.

Terezín postavili pro osm tisíc vojáků, teď tam ale žijí necelé tři tisíce lidí. Radnici třicetimilionový roční rozpočet na opravy nestačí. Starosta Daniel Trapani (ANO) vysvětlil, že peníze do rozpočtu města se počítají podle počtu obyvatel, a ne podle toho, jak velký majetek spravuje. 

Repliky původních cihel jsou výrazně dražší

Protože je Terezín chráněná památka, musí se rozbité zdi a domy opravovat z cihel, které jsou podobné těm původním. Stojí ale desetkrát víc než běžné.

„Když vám při stavbě spadne kolečko s cihlami, vyletí do vzduchu deset tisíc,“ konstatoval terezínský historik Jiří Hofman.

Radnice proto začala jednat s několika ministerstvy. Chce, aby se na opravy složila.