Jana Kubiše, který zabil Heydricha, nově připomíná muzeum v Dolních Vilémovicích

V Dolních Vilémovicích na Třebíčsku otevírají stálou muzejní expozici věnovanou parašutistovi Janu Kubišovi, který společně s Jozefem Gabčíkem provedl v květnu 1942 atentát na Reinharda Heydricha.

Rodný dům hrdiny protinacistického odboje Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích před dvěma roky opravili u příležitosti jeho nedožitých stých narozenin. Teď tam zpřístupňují stálou muzejní expozici.

„Hlavním cílem je ukázat život Jana Kubiše od narození až po jeho posmrtný odkaz," konstatoval kurátor sbírkových fondů Vojenského historického ústavu Zdeněk Špitálník.

Výstava podle něj ukazuje například rodinu a mládí budoucího hrdiny, jeho vojenskou službu před válkou i odchod do zahraniční armády.

Vystaveny jsou i předměty ukryté dlouhá desetiletí pod schody

Rekonstrukce domu vyšla na 3,5 milionu korun. „3 miliony jsme nasbírali ve dvou veřejných sbírkách,“ uvedla starostka Dolních Vilémovic Jitka Boučková (nestr.).

V multimediálních vitrínách jsou k vidění i poprvé zveřejněné fotografie nebo videa. Při rekonstrukci domu se taky našly zazděné pod schody unikátní osobní předměty Jana Kubiše. Jde o pracovní knížku, knížku sociálního pojištění, vysvědčení i milostné dopisy.

24. října 1942 byli popraveni spolupracovníci parašutistů

Podle nejnověji objevených fotografií vytvořila sochařka Bohumíra Smolejová Kubišovu novou bronzovou bustu, která se od původní hliněné výrazně liší. „Při první verzi jsme ještě neměli fotografie, které jsou tady v expozici. Na nich je vidět v mnohem lepších úhlech a je opravdu ostrý,“ uvedla sochařka.

Termín otevření muzea - 24. října - není vybraný náhodně. V tento den v roce 1942 nacisté popravili spolupracovníky československých parašutistů. V sobotu se proto od 13:30 koná v Dolních Vilémovicích i pietní shromáždění. Ve 14:00 pak bude odhalena busta a expozice se otevře.

Jana Kubiše připomíná v Dolních Vilémovicích také památník obětem obou světových válek. Uvedena jsou tam i jména všech členů rodiny, které po atentátu na Heydricha popravili v koncentračním táboře Mauthausen. 

Z nejbližších příbuzných Jana Kubiše zůstala naživu pouze jeho nevlastní matka a nejmladší bratr, který se narodil v roce 1928.