Tři panelové domy bývalé Tesly Rožnov patří městu, rozhodl soud

Tři panelové domy, o které se soudí Rožnov pod Radhoštěm s firmou Immobilien Pirker Reality, patří městu. Rozhodl o tom odvolací senát krajského soudu v Ostravě. Jde o majetek bývalé Tesly Rožnov, kterého se firma domáhala na základě dokumentů z její privatizace. Spor se vlekl patnáct let.

Tesla Rožnov, kdysi symbol města Rožnov pod Radhoštěm, byla po roce 1992 rozdělena do čtrnácti nástupnických organizací. Součástí privatizačního záměru byl závazek bezplatně převést byty a další stavby a pozemky do vlastnictví radnice. Měla se o to postarat společnost Svas, která byla předchůdcem firmy Immobilien Pirker Reality. Ta ale převod majetku zpochybnila.

Bezúplatný převod platí

V případě několika nemovitostí byla úspěšná. V roce 2012 jí soud přiřkl tamní školu, školku a vysílač na Hradisku. Společnost tvrdí, že bezúplatný převod je neplatný, protože majetek není přesně specifikovaný. Podle verdiktu soudu však tuto dohodu nelze posuzovat odděleně od dalších dokumentů, které na ni navazovaly - například protokol o převzetí majetku.

„Z privatizačního projektu jednoznačně vyplývá vůle státu převést tento majetek bezúplatně na město Rožnov. Jediným subjektem, který ho mohl získat, mohlo být proto pouze město Rožnov,“ uvedl soud. Právní předchůdce společnosti, která se majetku domáhá, byl podle senátu jen jakýmsi mezičlánkem, kterému stát svěřil provedení privatizace.

Nájemníci čekali patnáct let

Obyvatelé panelových domů zprávu přijali s radostí. „Je to velmi dobrá zpráva, čekáme na to patnáct let,“ uvedl obyvatel domu číslo 1684 Vadim Komárek. Během trvání sporu nešly do domů žádné investice, nájemníci, kteří si chtěli byty koupit tak jako lidé v okolí, tuto možnosti neměli.

Jestli je to úplný konec sporu, není jasné. Zástupci firmy k soudu nepřišli. I když proti rozhodnutí není možné odvolání, mohou využít mimořádný opravný prostředek a obrátit se na Ústavní soud.