Řidiči sanitek prošli výcvikem na jízdu v extrémních podmínkách

Řidiči sanitek Moravskoslezského a Olomouckého kraje prošli speciálním výcvikem, který jim má pomoci zvládat jízdu v extrémních podmínkách. Pod vedením instruktorů cvičili svou pohotovost a řidičské schopnosti na mokrém kluzkém povrchu nebo v členitém terénu.

Ostravské centrum bezpečné jízdy připravilo pro řidiče vozidel záchranné služby výcvik na dvou speciálních polygonech, které simulují ty nejnáročnější podmínky. „Řidiči sanitek se musí dostat za pacientem do nejrůznějších lokalit bez ohledu na povětrnostní podmínky. Chceme jim vštípit všechny technické nuance bezpečného ovládání vozidla za krizových podmínek,“ shrnul ředitel centra Dalimil Frič.

Bezpečná jízda za všech okolností

Během několikahodinového tréninku instruktoři radili záchranářům pomocí vysílaček, jak rychle v různých podmínkách a terénu jet, kdy přidat plyn, kdy brzdit, jak zvládnout smyk na vodě a podobně.

Reportáž: Řidiči sanitek nacvičují jízdu v extrémních podmínkách

„Teoreticky víme, co máme dělat, v praxi se ale stává, že člověk udělá chybu. Nácvikem si správé reakce zažíváme,“ řekl řidič sanitky olomoucké záchranné služby Roman Pavelka. Jeho kolega z Mohelnice ocenil trénink náklonu. „Často se dostáváme i mimo silnici a zvládnout náklon je nejhorší, to se dá sanitka snadno převrátit,“ uznal záchranář Petr Jersák.

Olomoučtí záchranáři měli v minulém roce celkem padesát tisíc výjezdů, jejich kolegové z Moravskoslezského kraje více než jednou tolik. Denně vyjíždějí i do horských oblastí. Podle vedení Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje řidiči sanitek v průměru dvacetkrát za rok havarují. Často vinou jiných motoristů.

Sanitky bourají často vinou ostatních

„Ostatní řidiči jsou v provozu k záchranářským vozidlům lhostejní. A na rozdíl od Rakouska nebo Německa u nás chybí dopravní značky, které řidiče navádí, jak se chovat v kolonách, aby umožnili jejich průjezd,“ uvedl instruktor bezpečné jízdy Vladimír Darda.

Po skupině záchranářů z Moravskoslezského kraje absolvovalo výcvik bezpečné jízdy přes sto padesát řidičů z Olomoucka. Následovat je mají kolegové ze Zlínského kraje.