Dobrovolníci ADRY nakupují pro cizince z Vyšních Lhot a pletou jim ponožky

Frýdecko-místecká pobočka humanitární organizace ADRA se snaží pomáhat uprchlíkům, které ministerstvo vnitra zadržuje v táboře ve Vyšních Lhotách. Od srpna jim tam pravidelně vozí oblečení a boty, nyní začali dobrovolníci nakupovat cizincům za jejich peníze potraviny. Pletou pro ně také teplé ponožky a šály.

Cizinci, které policie zadržela na území Česka bez povolení, čekají za mřížemi detenčního zařízení ve Vyšních Lhotách na rozhodnutí, co s nimi bude dál. Pro některé z nich, kteří čekají na vyhoštění, to může znamenat i půl roku nesvobody, protože to je maximální lhůta pro toto řízení. Pokud ještě mají vlastní peníze, personál tábora jim z nich vydá maximálně tři sta korun na týden.

Vedení dobrovolnického centra ADRY ve Frýdku-Místku se nabídlo vedení tábora, že bude cizincům zajišťovat nákupy potravin, které jim chybí a nemají si je kde opatřit. „Dohodli jsme se na zkušebním týdnu. Pokud to zvládneme, budeme sepisovat potřeby jednotlivých cizinců, věci nakoupíme a pak jim je rozdáme,“ uvedl vedoucí dobrovolnického centra Stanislav Staněk.

Cizinci chtějí jídlo a telefonní karty do automatu

Pro lepší komunikaci vytvořili i kartičky, na kterých je jídlo nakresleno. Se seznamy od jednotlivých cizinců vyrazili dobrovolníci do frýdecko-místeckého hypermarketu na nákupy. Nakupovali pro sto patnáct mužů. Každému přidělili číslo a s pomocí prodavaček naplnili podle seznamů stejný počet igelitových tašek. Cizinci chtěli například kávu, med, sušenky, ovoce a mnozí také telefonní karty.

Reportáž: ADRA pomáhá cizincům z Vyšních Lhot

Podobně jako v ostatních detenčních uprchlických zařízeních v Česku jim personál zabavil peníze i mobilní telefony. Pokud chtějí telefonovat, mohou použít veřejný automat. Nákup zabral lidem z ADRY celé dopoledne. „Věci odvezeme do tábora a tam je cizincům rozdělíme a provedeme vyúčtování,“ uvedla Marcela Šiler z ADRY.

Ženy z Havířova pletou uprchlíkům ponožky

Na cizince v detenci myslí také dobrovolnice z Havířova, které umí plést. Pletou pro ně teplé ponožky, šály a čepice. „Kluci mají větší nohy, tak se zaměřily na větší rozměry. Nabalíme to, převezeme a budeme rády, když jim poslouží,“ uvedla Marcela Holková z Dobrovolnického centra ADRA Havířov. Uprchlíkům se snaží pomáhat další nevládní organizace i jednotlivci, organizují sbírky oblečení, hraček, hygienických potřeb a podobně. 

Znovuotevřený uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách funguje od 7. srpna. Běženci ze Sýrie, Afghánistánu a dalších zemí čekají v zamřížovaném a přísně střeženém areálu na rozhodnutí o vyhoštění, předání do jiné země v rámci dublinského řízení nebo readmisních dohod. V současné době je tam 245 mužů, kapacita je 450 lůžek. Detenční zařízení jsou také v Bělé-Jezové a Zastávce u Brna, další se připravují.