Česko má pro uprchlíky asi 300 volných míst a chystá další

Česko má nyní pro uprchlíky k dispozici asi 300 volných míst. Začátkem října přibude dalších zhruba 200 a v lednu pak také další dvě stovky. Po jednání Bezpečností rady státu to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že české úřady nemají žádné informace o tom, že by mezi zadrženými uprchlíky byl někdo napojený na Islámský stát.

1. října plánuje ministerstvo vnitra otevřít záchytný tábor v bývalé věznici v Drahonicích na Lounsku. K dispozici by zde mělo být 220 lůžek. Uprchlíky zde začne cizinecká policie ubytovávat i přes odpor místních. Petici proti záměru ministerstva podepsalo víc než 1200 obyvatel obce.

Od ledna by podle ministra Milana Chovance (ČSSD) měla být připravena i Balková na Plzeňsku, kde bude zhruba 200 míst. Celková kapacita záchytných zařízení pro migranty v Česku se tak zvedne na zhruba 1800 míst.

Chovanec: Další vlna může přijít na jaře

„Na další migrační vlnu jsme připraveni,“ poznamenal Chovanec. Už dříve řekl, že další zařízení pro uprchlíky nebude zatím nutné otevírat, protože v Česku zůstávat nechtějí. „Naše záchyty migrantů v posledních dnech klesají, ale nemůžeme usnout na vavřínech. Situace v zemích, jako je Řecko, Srbsko a Makedonie, zatím zklidněná není… Další vlna může přijít na jaře,“ upozornil. 

Brífink po jednání Bezpečnostní rady státu (zdroj: ČT24)

Sobotka proto na podzim svolal do Prahy poradu velvyslanců ze zemí, kudy prochází výrazná část migrační vlny. Chce s nimi mluvit o tom, co se dá udělat pro pomoc lidem, kteří tam jsou soustředěni v uprchlických táborech. „Chceme také vědět, co udělat pro to, aby lidé z Blízkého východu zůstali na Blízkém východě a nepodstupovali cestu do Evropy,“ dodal.

Podle Sobotky je velmi pravděpodobné že Islámský stát a různé jeho odnože působí přímo v uprchlických táborech. „Pokud ale jde o situaci na území České republiky… nemáme informace o tom, že by přímo tady byl zachycen někdo, kdo by mohl být podezříván z teroristických aktivit v souvislosti s tímto migračním proudem,“ konstatoval.  

ODS chce přísnější tresty za převaděčství

Občanští demokraté chystají kvůli uprchlické krizi návrh na zpřísnění trestů za převaděčství. Zákon nyní postihuje „organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice“ tresty od půl roku do 12 let. Podle předsedy ODS Petra Fialy je to ale málo. Připomenul běžence, kteří za pokus dostat se do západní Evropy s pomocí převáděčů zaplatili životem.

Od vlády pak chce ODS předložit analýzu, zda jsou stávající zákony pro řešení uprchlické krize dostatečné, nebo je potřeba úprava podobná těm, které minulý týden schválil maďarský parlament. Maďarské změny dávají mimo jiné větší pravomoci policii a zpřísňují postihy, včetně vězení za nezákonné překročení hranice.