Myši ohrozily světový pohár. Na sjezdovce překousaly kabely

Nečekané komplikace se objevily přípravě lyžařského areálu na zimní sezonu v Novém Městě na Moravě. Myši tam překousaly optické kabely v jednom z rozvaděčů. Pokud by se na problém nepřišlo včas, mohl být v ohrožení i lednový závod světového poháru v běhu na lyžích.

„Nefunguje nám propojení s čerpací stanicí, nefunguje nám propojení turniketů, pokladny a webové kamery,“ vyjmenoval provozovatel Ski areálu Harusák Karel Klapač. Malí hlodavci mohli v budce technické obsluhy pod lanovkou ohrozit provoz celého areálu. Ten je totiž řízen právě prostřednictvím optických kabelů. Rozkousané kabely objevili zaměstnanci areálu při podzimní kontrole.

Provoz tamní sjezdovky ale ohrozily myši i na dálku z Vysočina arény. Hlodavci tam přerušili spojení se stanicí na výrobu technického sněhu. Ten přitom chtějí v Novém Městě začít chystat, jakmile udeří první mrazy. „Kdyby se na to nepřišlo včas, tak bychom nedokázali zasněžit technickým sněhem Vysočina arénu. Potažmo bychom měli problémy uspořádat Světový pohár v běhu na lyžích,“ vysvětlil správce arény Lubomír Buchta.

Hlodavci jsou postrachem

Hlodavci jsou ale postrachem i pro řadu dalších provozovatelů zimních areálů po celé republice. „Našli jsme myši v rozvaděči, opravdu se to stává. Zaplatili jsme firmu, abychom tam dali nějaké návnady,“ potvrdil provozovatel Ski areálu Kohútky v Beskydech Josef Kocurek. Podobné opatření nyní chystají i v Novém Městě - proti nenasytným hlodavcům chtějí nakoupit odpuzovače.