Ostravský superpočítač Salomon začal naplno pracovat

Národní počítačové centrum IT4Innovations v Ostravě zahájilo plný provoz superpočítače Salomon. S výkonem, který je srovnatelný se 74 tisíci notebooky, je čtyřicátým nejvýkonnějším na světě a pouze šest evropských zemí má silnější stroj. Sloužit bude především k výzkumným účelům, vědeckým výpočtům a vývoji v nejrůznějších oborech.

Superpočítačové centrum je umístěno v areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Podle rektora Ivo Vondráka je to velká vědecká laboratoř, která zdaleka není omezena jen na Ostravu. Na superpočítači mohou pracovat lidé z vysokých škol, vědeckých a výzkumných pracovišť z celé republiky.

Připojení je možné odkudkoliv

„Vše je postaveno na vzdáleném přístupu. Dostanou přístupové heslo a výpočetní čas a mohou na superpočítači pracovat, jako by ho měli ve své kanceláři,“ uvedl rektor univerzity Ivo Vondrák. Centrum se bude výrazně orientovat i mezinárodně. Je součástí evropské sítě superpočítačů a jeho vědci pracují na mezinárodních projektech.

Už nyní má superpočítač řadu uživatelů z mnoha oblastí. „Velkou část tvoří vývoj materiálů, biochemické a inženýrské výpočty, tvarové optimalizace,“ řekl Vondrák. Stroj také počítá dopravu v České republice. „Když uslyšíte z rádia nebo televize, že na určitém úseku D1 se zdržíte třeba dvanáct minut, je to výsledek našich výpočtů. Každou minutu zpracováváme údaje o pohybu 150 tisíc aut,“ uvedl Vondrák. Superpočítač navrhuje palivo pro jaderné elektrárny, využívají ho těžařské a další firmy.

Přístup k superpočítači může získat prakticky kdokoliv, kdo uspěje v grantových soutěžích, které centrum vypisuje. „Autorům technicky a vědecky zajímavých projektů a nápadů přidělíme výpočtový čas a mohou na superpočítači pracovat,“ uvedl ředitel centra Martin Palkovič.

Přípravy na vybudování prvního superpočítačového centra v České republice zabraly téměř deset let. Celý projekt stál přes dvě miliardy a většinu nákladů pokryjí evropské dotace. Samotný superpočítač, který váží třicet tun a tvoří ho velký počet propojených skříní s výpočetními jednotkami, stál 275 milionů.

Nižší hladina kyslíku chrání před požárem

Stroj je umístěn ve speciálním datovém sále, ve kterém je jen patnáctiprocentní hladina kyslíku, což odpovídá výšce 2700 metrů nad mořem. „Je to protipožární opatření. Superpočítač spotřebovává velké množství energie a procesory jsou dost horké. Při patnácti procentech kyslíku by nemělo dojít k požáru,“ vysvětlil Martin Palkovič. Vzniklé teplo se bude využívat i na vytápění budovy. 

Superpočítačové centrum má nyní dvě stě zaměstnanců. Část se jich stará o údržbu a servis, další pomáhají vzdáleným uživatelům připravit aplikace, které budou při práci potřebovat. „Máme také celou řadu výzkumných pracovníků, kteří pracují na různých projektech,“ doplnil rektor.

V souvislosti s tímto vybavením požádala škola o akreditaci nového studijního oboru s názvem výpočetní vědy. „Tento obor navazuje na to, co se tady dělá - na aplikovanou matematiku, paralelní algoritmy a jejich využití v chemii, fyzice či biovědách,“ vysvětlil Vondrák. „Doufáme, že se najdou studenti, kteří budou mít o tak náročný obor zájem,“ dodal. 

  • Váží 30 tun a výkon je srovnatelný se 74 tisíci notebooky.
  • Vyrobila ho americká firma Silicon Graphics International, která ho přivezla po částech ve čtyřech kamionech.
  • Podle žebříčku TOP500 je aktuálně padesátým nejvýkonnějším superpočítačem na světě.
  • Jméno dostal po majiteli dolů, bankéři a duchovním otci první dráhy s parním pohonem ve střední Evropě Salomonu M. Rothschildovi.
  • Cena: 275 milionů bez DPH.