Jako kdo hlasoval? To lze v Hradci dohledat, jen pokud nejde o mimořádné zasedání

V Hradci Králové se dá snadno zjistit, jak který zastupitel hlasoval, protože v hlavním sále Adalbertinu vždy vzniká podrobný protokol ze zasedání. Kdo s čím souhlasil, může často pomoci i žalobcům či policii, pokud by později vyšetřovali, jestli zastupitelé třeba neprodávali majetek města pod cenou. Pokud se ale sejdou mimořádně jinde, pak k těmto hlasováním tak detailní zápisy neexistují.

Když zastupitelé Hradce Králové hlasují na tradičním místě v Adalbertinu, hlasování vždy zaznamená podle jmen elektronický systém do protokolu. Letos se ale zastupitelé sešli už čtyřikrát mimořádně na radnici a tam už záznam o hlasech po jednotlivých jménech nesepsali. Sečtou se jen celková čísla: kolik zastupitelů zvedlo ruku pro, kolik bylo proti a kolik se zdrželo. V takových situacích není možné jednoduše zjistit, kdo případně přispěl k rozhodnutí, které mohlo poškodit město.

„Zastupitelstvo se koná v nestandardním prostředí, které neumožňuje elektronické hlasování,“ vysvětluje mluvčí hradeckého magistrátu Martin Černý.

Pozemky za polovinu ceny podle posudku

Před týdnem prodali pozemky Československé obchodní bance, která chce ve městě postavit sídlo. Posudky uvedly cenu sedm tisíc korun za metr. Zastupitelé je ale prodali za polovinu této hodnoty. „Neexistuje jmenný přehled, pouze výsledky skrutátorů,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). „Je to takové zametání stop do budoucna, kdyby například státní zastupitelství chtělo šetřit, proč jsme majetek prodali výrazně pod cenou,“ zmínil zastupitel Martin Hanousek (SZ).

Státní zástupce připouští, že naráží na pokusy schovat osobní názor za celkové součty hlasů. „Takové případy pochopitelně mohou komplikovat vyšetřování, protože je na orgánech činných v trestním řízení, aby jednotlivá rozhodnutí přičítaly té konkrétní osobě, aby to rozklíčovaly,“ řekl náchodský žalobce Vladimír Štěpánek. Nicméně zákon přímo nenařizuje, aby radnice zapisovaly, jak zastupitel hlasoval.

Jak hlasoval zastupitel? V Hradci vědí, pokud není mimořádná schůze (zdroj: ČT24)

Alternativy rekonstrukce hlasování

Chybějící protokol ale nakonec nemusí být nezdolatelnou překážkou při šetření. Úspěch zaznamenali při vyšetřování prodeje restaurace v Jaroměři. Policisté křížovými výslechy zpětně zjistili, kdo jak hlasoval. Jedenáct zastupitelů následně obvinili za to, že dům prodali pod cenou. Soud však případ uzavřel s tím, že se trestný čin stal, nicméně je promlčený.