Desítky let úsilí turistů přinesly Lysé hoře novou Bezručovu chatu

Klub českých turistů otevřel na vrcholu beskydské Lysé hory novou Bezručovu chatu. Ta původní před sedmatřiceti lety vyhořela. Organizace usilovala o vybudování repliky útulny z třicátých let skoro dvacet roků, deset let sháněla peníze. Na stavbu přispělo přes padesát obcí a dárci z celého Česka i zahraničí.

Stavba v náročných klimatických podmínkách ve výšce 1300 metrů nad mořem a za přísných podmínek ochránců přírody trvala tři roky. „Jsem šťastný, že jsme nezůstali nic dlužní našim předkům,“ prohlásil vedoucí technické sekce Klubu českých turistů Jiří Stejskalík při slavnostním otevření chaty.

Turistům se ale zatím otevírá jen prostorná restaurace. Ubytování pro více než třicet lidí a další prostory, které by měly sloužit například pro ekologickou výchovu dětí, budou zpřístupněné až od začátku října. „Čekáme ještě na kolaudační rozhodnutí. Předpokládám, že je budeme mít do konce září,“ uvedl Stejskalík.

Reportáž: Bezručova chata otevírá

Klubu přispěly tisíce dárců

Zvenku chata vypadá jako ta původní, jen venkovní terasa je delší. Interiéry jsou moderní. Budova splňuje všechny parametry takzvané pasivní stavby. Například teplo do ní proudí z podzemních vrtů hlubokých více než sto metrů. Tepelně si chata vystačí až do dvacetistupňových mrazů. Na toaletách se splachuje dešťovou vodou. „Před chatou je zakopaná obrovská nádrž na pitnou vodu,“ upozornil čestný předseda klubu Jan Havelka.

Bufet Šantán půjde k zemi

Původní rozpočet byl 56 milionů, nakonec ale náklady nepřekročí 32 milionů. Na stavbu přispělo hejtmanství a přes padesát obcí. Více než pět milionů věnovali lidé prostřednictvím veřejné sbírky. „Podpořili nás i lidé ze zahraničí, například z Austrálie," uvedl Stejskalík. Dárci přispívali penězi i dobrovolnickou prací o víkendech. „Dostali jsme zdarma také různý materiál a služby," doplnil. Klub uplatnil při financování vybavení rovněž formu adopcí, například u jednotlivých oken nebo židlí. S otevřením Bezručovy chaty zanikne v nejbližší době turisty oblíbený dřevěný bufet Šantán. Jeho stržení bylo podmínkou stavebního povolení.

  • První velkou chatu postavil na vrcholu Lysé hory v roce 1880 německý spolek Beskiden Verein a pojmenována byla po Albrechtu Habsburském. Klub českých turistů chtěl také kvůli národní hrdosti vlastní chatu, podařilo se to ale až v roce 1934. Po únoru 1948 byly obě znárodněny. Německá chata dostala název Slezský dům, česká byla pojmenována po básníkovi Petru Bezručovi, který ji, na rozdíl od té německé, nikdy nenavštívil.
  • V sedmdesátých letech obě chaty do základů vyhořely. Slezský dům v roce 1972, Bezručova chata v roce 1978. Nejpravděpodobnější příčinou byla vadná elektroinstalace. Při požáru zemřelo tříleté dítě pomocnice z kuchyně.
  • Lysá hora (1323 metrů nad mořem) je nejvyšší horou Moravskoslezských Beskyd a patří k nejchladnějším, nejdeštivějším a největrnějším místům v republice. Je tam několik přírodních rezervací. Za pěkného počasí skýtá vrchol mimořádné panoramatické výhledy. Budov je na vrcholu celá řada - telekomunikační vysílač, meteorologická stanice a stanice horské služby, pro turisty slouží vedle Bezručovy chaty nedávno vybudovaný hotel Maraton a další zařízení.
Původní Bezručova chata
Zdroj: ČT24/KČT