Řádění „fanoušků" Baníku stálo zlínský klub sto tisíc

Škoda sto tisíc korun zůstala po sobotním řádění ostravských chuligánů, kteří dorazili na zápas Baníku s domácím Zlínem. Třináct výtržníků ve věku 18 až 35 let policisté ještě v noci ze soboty na neděli propustili na svobodu. Obvinění zatím nejsou, policisté nyní analyzují záznamy bezpečnostních kamer.

Tři desítky vykopnutých sedaček, poničený plot a petardami poškozený trávník. Zlínský klub po sobotním utkání s ostravským Baníkem sečetl škody na svém stadionu a dospěl k číslu sto tisíc korun. Škodu mají na svědomí chuligáni, kteří na zápas dorazili „fandit“ právě Baníku. Utkání muselo být kvůli jejich výtržnostem v 70. minutě na 20 minut přerušeno, na zaplněném stadionu zasahovala policie i hasiči.

Zlínský klub tvrdí, že nic nepodcenil. Podle bezpečnostních pravidel hlídala fanoušky ochranka, 150 policistů jistilo rizikové utkání za branami stadionu. Až když chuligáni začali řádit, ochranka ustoupila a vystřídali ji těžkooděnci. „V momentě, kdy výtržnosti překročily mez, kterou bychom byli schopni zvládnout, jsme požádali o pomoc policii,“ potvrdil mluvčí FC Fastav Zlín Zdeněk Dvořák.

Policie zatím žádného ze 13 zadržených výtržníků neobvinila. Zatím konfrontuje kamerové záznamy s databází chuligánů se zákazem vstupu na fotbalové stadiony. „Některé z nich už z podobných zápasů dobře známe. Většina popřela, že by se dopustila násilného jednání,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. „Kamerami zabíráme opravdu celý stadion. Díky nim můžeme perfektně vidět obličeje a detaily,“ dodal Dvořák.

Zlín bude po vinících škodu vymáhat. Fotbalové kluby ale s podobnou snahou uspějí jen výjimečně. Většina výtržníků obvykle nikde nepracuje a nemá žádný majetek.

Násilí na stadionech řeší i ministerstvo

Incident se stal zhruba dva týdny poté, co ministerstvo vnitra představilo aktuální Manuál pro fotbalové kluby. Jeho vznik iniciovala Fotbalová asociace ČR (FAČR). Útlá brožura má klubům sloužit jako návod, jak zajistit bezpečnost slušných diváků a jak se naopak vypořádat s vandaly.

„Došli jsme k jednoznačnému závěru, že nevznikne žádná plošná databáze všech fanoušků, kluby se zaměří jen na ty problémové. Není třeba ani měnit legislativu, stačí dodržovat tu současnou, jako je např. princip pána domu, kdy kluby na svůj stadion nemusí vpouštět problémové osoby. Po tomto ročníku zhodnotíme výsledky a rozhodneme se, jak postupovat dál,“ uvedl tehdy ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Dalším postupem má být zlepšování kamerových systémů nebo jednání o pozici policie, která by z bezpečnostního hlediska měla mít rozhodující slovo při udělování licencí. „Kluby vzaly jednání o bezpečnosti na stadionech vážně a výrazně zlepšily třeba své kamerové systémy. Od příštího roku pak bude platit, že kdo z profesionálních klubů nebude mít odpovídající kamerový systém, nezíská licenci. Kluby nechtěly plošnou registraci fanoušků, a proto slíbily, že investují do infrastruktury stadionů,“ doplnil předseda FAČR Miroslav Pelta.