Stoletý odval v Ostravě-Hrabůvce dohoří

Ostrava – Odval Hrabůvka v Ostravě, na který se více než sto let navážela hlušina z dolů a rozžhavená struska z hutí, spalují vnitřní požáry. Nyní je začala specializovaná firma hasit. Stohektarová halda patří mezi staré ekologické zátěže a práce asi za 140 milionů platí stát.

Dříve hustě zarostlá halda Hrabůvka je teď z velké části holá a její povrch je na několika místech protkán hustou sítí kontrolních a sanačních vrtů. Technici specializované firmy pomocí nich měří teplotu uvnitř haldy. Na těch nejsilněji hořících místech ukazují čidla v hloubce kolem 25 metrů až 220 stupňů Celsia. Celkem je na haldě asi 15 ohnisek vnitřních požárů. Ty vznikly smísením hlušiny a žhavé strusky.

Technici vhánějí do ohnisek směs popílku a vody

„Pokud namířím infrakameru přímo na puklinu, je teplota vystupujících zplodin zhruba 40 stupňů Celsia,“ uvedl technik státního podniku Diamo Bronislav Šrámek.

Do sanačních vrtů vhánějí dělníci směs popílku a vody. Ta má v podzemí vyplnit kaverny vzniklé hořením materiálu a také uhasit požár tím, že zabrání přístupu vzduchu. Po uhašení ohnisek dělníci pokryjí plochu šedesáticentimetrovou vrstvou jílu. Na ten ještě navezou hlínu a pak se plocha zatravní.

Součástí prací bude také vytvoření velké vodní plochy, která by měla mít na délku tři čtvrtě kilometru. Její hlavním smyslem je zabránit přístupu vzduchu k dalším případným ohniskům hoření.

Zakázku na likvidaci termických procesů tohoto odvalu vypsalo ministerstvo financí. Odval sloužil především Vítkovických železárnám a je součástí lokality Dolní oblast společnosti Vítkovice. „Důvodem, proč zakázku vypisuje stát, je závazek odstranění staré ekologické zátěže, vzniklý v průběhu privatizace státního podniku. Peníze na to jdou ze zvláštního privatizačního účtu,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Halda by měla přestat hořet i doutnat do konce března příštího roku, kdy mají být práce hotovy.

Budoucnost haldy? Možná golfové hřiště

Na tuto zakázku má navazovat další na finální úpravu terénu. Co bude s haldou dál, ještě není zcela jasné. Vedení vítkovických strojíren uvažuje, že tam vybuduje golfové hřiště a cyklostezky. Halda vznikla už kolem roku 1890. Podle města se tam v minulosti nekontrolovatelně ukládaly vedle hlušiny a strusky i další odpady z hutní výroby s vysokým obsahem těžkých kovů. Výška haldy se pohybuje v rozmezí dvacet až téměř třicet metrů.