Vzpomínky na válku stále živé - i díky nadšencům v dobových uniformách

Plzeň/Most - Napilno mají v těchto dnech historičtí nadšenci, kteří předvádějí uniformy, dobovou techniku i ukázky bojů druhé světové války. Na nezájem obecenstva si ani 70 let po osvobození stěžovat rozhodně nemohou, a je i jejich zásluhou, že lidé nezapomínají. Dnes se vzpomínalo například v Plzni a v Mostě.

V Plzni už druhým dnem pokračují Slavnosti svobody, které připomínají 70. výročí osvobození města americkou armádou. Kromě bojové ukázky přepadení vlaku proudily dnes davy lidí do vojenských kempů rozesetých po městě, program nabídl také hudební vystoupení či besedu s veterány, kteří město v roce 1945 osvobozovali. Slavnosti potrvají do 6. května, zatím na ně přišlo několik desítek tisíc lidí.

Dopoledne lidé vestoje tleskali v zaplněné Měšťanské besedě válečným veteránům. Vojáky přišli pozdravit i přímí účastníci květnových událostí v Plzni roku 1945. Na slavnosti letos do Plzně přijelo 15 veteránů z USA, čtyři z Belgie a dva z Polska. V pátek dostali od města pamětní medaile vydané v omezeném počtu 120 kusů.

Příslušníci belgické protitankové jednotky rozšířili řady spojenců, kteří před sedmdesáti lety osvobozovali Evropu. Nejstaršímu z veteránů je 92 let, nejmladšímu 87. Po osvobození Belgie vstoupili dobrovolně do nově vzniklých praporů, do Československa došli se znakem americké tankové jednotky na uniformě, na němž černá puma drtí nepřátelský tank. Belgický prapor během celého tažení zajal 11 000 nepřátel a vysloužili si od Američanů řadu pochval. Válka pro ně znamenala největší životní zkušenost. „Přinesla mi to, že jsem se naučil některé věci házet za hlavu. Nic horšího než to, že jsem prožil válku, se mi totiž už nemohlo stát,“ vzpomíná veterán Michel Gilain.

Belgičtí váleční veteráni v Plzni
Zdroj: ČT24

Dnešní boje o vlak v Koterově byly jednou ze dvou bojových ukázek, které letošní slavnosti v Plzni nabízejí. V pátek se na centrálním náměstí odehrála rekonstrukce skutečné události z 6. května 1945, kdy při příjezdu amerických tanků na náměstí začali pálit němečtí odstřelovači. Dnes vyjel dopoledne z Plzně do Nepomuku vlak tažený parní lokomotivou Šlechtična. Na koterovském nádraží na něj podnikli spojenci několik náletů, s útokem ale uspěli až odpoledne, když se vlak s cestujícími vracel z Nepomuku. Později pak spojenci dobyli a osvobodili také centrum Koterova, kde se po střetu německá posádka vzdala. Součástí programu byla hudební vystoupení, přehlídka uniforem s odborným výkladem historika, maketa letounu Spitfire ve skutečné velikosti a výstava dobových fotografií a snímků československých letců.

Program slavností pokračuje večerem na náměstí, při němž se město přenese hudbou, oblečením i náladou do roku 1945. Hlavním lákadlem nedělního programu pak bude velká přehlídka s více než 300 kusy vojenské techniky a s přelety stíhaček gripen.

Vzpomínal i Most

Sedmdesát let od konce druhé světové války si připomínali i v Mostě - výročí si nenechalo ujít přes 30 tisíc lidí, na jejichž bezpečnost dohlížely desítky policistů a pyrotechnici. Jak vojáci bojovali i jak odpočívali tu ukázalo devět klubů vojenské historie, které tu postavily stany a vojenskou techniku.