Muž, který házel na auta polena, byl pod vlivem pervitinu

Olomouc – Dvaatřicetiletý muž, který na konci ledna házel z mostů na auta jedoucí po dálnici na Přerovsku a Novojičínsku těžká dřevěná polena a zasáhl 28 kamionů a osobních aut, byl pod vlivem drog. Potvrdily to výsledky toxikologického rozboru. „Testy prokázaly, že obviněný byl pod vlivem pervitinu. Sám přiznal, že je uživatelem této drogy,“ uvedl státní zástupce Lev Novák, který případ dozoruje.

Muž útočil na řidiče dne 29. ledna na čtyřech místech v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Dřevěná polena, z nichž nejtěžší vážilo 20 kilogramů, shazoval na jedoucí auta z mostů, a to v okolí Hranic a Bělotína na dálnici a na silnici u Starojické Lhoty na Novojičínsku. Zasáhl 28 aut a jednoho člověka lehce zranil. Škodu policisté odhadují na více než milion korun.

Policisté muže zadrželi hned následujícího dne. Vodítkem byl auto, ve kterém dřevěné špalky převážel a které zanechal na místě činu. Na podezřelého je rovněž upozornil lékař, který muži ošetřil zlomený kotník. Všiml si jeho zvláštního chování.

Policisté muže po zadržení nejprve převezli do psychiatrické léčebny, protože měli podezření, že je psychicky nemocný. Asi po třech týdnech ho lékaři z léčebny propustili. Přerovský soud ho hned poté vzal do vazby s odůvodněním, že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Je obviněný z obecného ohrožení a hrozí mu až osm let vězení. Podle policistů bylo ohrožení řidičů veliké. Jen šťastnou náhodou nedošlo k mnohem vážnějším následkům. Upozornili, že dvě z ohrožených aut převážela dusík.

Informace o tom, že obviněný byl pod vlivem pervitinu, potvrzují, že měl problémy. Motiv jeho nebezpečného chování ale stále není jasný. Dosud k tomu nic neřekl.