Šéfka CHKO Jeseníky skončila. Kontrola dala za pravdu kritikům

Jeseník - Agentura ochrany přírody a krajiny odvolala vedoucí Správy CHKO Jeseníky Michaelu Pruknerovou. Rozhodnutí odráží výsledek dvouměsíční kontroly, která shledala v rozhodování správy řadu vad. Dala za pravdu stížnostem neziskových organizací a skupiny odborníků z vysokých škol, podle kterých Pruknerová podporovala developerskou lobby na úkor ochrany nejvzácnějších lokalit Jeseníků. Řízením CHKO Jeseníky je pověřený dosavadní šéf Litovelského Pomoraví Michal Servus.

Pruknerová byla ke konci roku 2014 nejprve pouze dočasně odvolána, a to společně s ostatními vedoucími správ CHKO v souvislosti s reorganizací. Ta vyplynula z toho, že Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky se stala od 1. ledna správním úřadem. Definitivní odvolání přišlo po rozsáhlé kontrole o dva měsíce později. „K činnosti Správy CHKO Jeseníky došla řada podnětů z akademické sféry a nevládních organizací, proto tam proběhla interní kontrola,“ uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Kontrola našla pochybení ve vztahu k nejvzácnějším územím

Michal Servus byl pověřený řízením už v lednu. To, jestli se Pruknerová vrátí na místo vedoucí, záviselo na šetření kontrolní komise. „Zejména v oblasti výkonu správy byly zjištěny nedostatky, bohužel i ve vztahu k těm nejcennějším místům, jakými jsou první zóna CHKO, národním přírodním rezervacím či evropsky významným lokalitám,“ informovala Šůlová. Doplnila, že například vliv nejrůznějších záměrů na přírodu se posuzoval odděleně, nikoliv dohromady. Postoj správního orgánu se podle kontroly měnil bez řádného odůvodnění. „Kvůli zjištěným nedostatkům se Michaela Pruknerová na pozici šéfa nevrátí,“ řekla.

Rozhodování Správy CHKO Jeseníky, především povolování výjimek v chráněných lokalitách, přes dva roky ve správních řízeních systematicky napadala občanská sdružení, především Actaea, Terra Natura a Český svaz ochránců přírody. Šlo například o povolení čtyřsedačkové lanovky s horní stanicí na Petrových kamenech, takzvané zatrubnění Bílé Opavy nad vodopády, zbourání horské chaty Švýcárna, kterou měl nahradit třípatrový hotel, nebo souhlasné stanovisko ke stavbě nové větrné elektrárny na Medvědí hoře.

Jedna z nejkrásnějších turistických chat v Jeseníkách z roku 1987, která leží ve výšce 1304 metrů nad mořem, se měla podle majitele proměnit v třípatrový hotel.
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Výjimky by vedly k vybudování obřího sjezdového areálu

„Různá dílčí povolení by nepozorovaně vedla například k tomu, že na nejcennějším území Jeseníků by vznikl obří sjezdový areál,“ uvedla předsedkyně sdružení Actaea a místostarostka Karlovic Kateřina Kočí. Dodala, že je ráda, že věci teď budou uvedeny do pořádku.

Michaela Pruknerová, která ve Správě CHKO Jeseníků zůstává jako vedoucí provozního oddělení, kritiku občanských sdružení odmítala. „Postupovala jsem vždy v souladu se zákonem. A na rozdíl od mých předchůdců za mého vedení nevzniklo žádné nové lyžařské středisko,“ řekla před odvoláním.

Stanislav Zámečník ze sdružení Terra Natura však zdůraznil, že to, že Národní přírodní rezervace Praděd zůstala zachována v současném stavu, není rozhodně zásluhou Michaely Pruknerové. „Byli jsme účastníky všech správních řízení o povolení výjimek ke stavbám, odvolávali jsme se na ministerstvo, které je rušilo. Takže paní Pruknerová nakonec na Pradědu nic nepovolila,“ řekl Zámečník. Je podle něho ale otázkou, co by se stalo, kdyby nevládní organizace nebyly tak aktivní.

Někteří podnikatelé a starostové v oblasti si ji jako vedoucí naopak chválili pro lepší komunikaci a snahu řešit problémy. Josef Figura, majitel chaty Švýcárna i lyžařského areálu na Pradědu, který usiloval o jeho rozšíření i úpravy na Bílé Opavě, řekl v únoru MF Dnes: „Mohu říci, že po dlouhé době je paní Pruknerová dobrá vedoucí. Nevytěsňuje z přírody lidi. Naopak se snaží v rámci zákona najít řešení, abychom na území rezervace mohli existovat a areál modernizovat.“ Její odvolání ale nechtěl komentovat. „Nechci se k tomu vyjadřovat. Bylo by to kontraproduktivní,“ řekl.