Severské husy už odnášejí zimu

Dolní Věstonice (Břeclavsko) – Severské husy, které jako každý rok zimují na vodním díle Nové Mlýny na Břeclavsku, už postupně nabírají směr do své severské domoviny. Ornitologové mají jasno - zima brzy skončí. Ba dokonce by ve srovnání s minulou zimou mohlo přijít oteplení dříve, řekl Robert Doležal z Moravského ornitologického spolku. Teploty se mají pohybovat v nejbližších dnech kolem 5 stupňů, v březnu postupně porostou.

Nové Mlýny se řadí mezi nejvýznamnější hnízdiště ptáků ve střední Evropě, severských hus tam letos zimovalo kolem 15 tisíc. „Od počátku ledna odletělo z Nových Mlýnů zpět na sever zhruba 5 tisíc husí. Objevili jsme mezi nimi letos i dvě vzácnosti,“ uvedl Doležel. První je berneška tmavá. Zástupci tohoto druhu ptáků zimují na Baltu a do střední Evropy se vydávají výjimečně. Další raritou je berneška rudokrká, která zimuje u Černého moře.

Ornitolog, který husy podrobně monitoruje, předpokládá, že do poloviny března odtáhnou. Obvykle přespávají na hladině prostřední nádrže vodního díla Nové Mlýny a denně kolem 06:30 odlétají do okolních polností za potravou.

Teploty porostou i podle meteorologů

Předpověď na týden dopředu počítá přes většinu dní s teplotami mezi 5 a 9 stupni, nejvyšší denní teploty od příštího úterý do čtvrtka se mají pohybovat mezi 4 až 8 °C. Ve výhledu na období do 22.3. pak očekávají meteorologové teplotně průměrné.

V prvním březnovém týdnu by mohly být teploty kolem sedmi stupňů a v dalších dvou týdnech okolo devíti. Místy by teploty mohly dosáhnout dokonce až 15 stupňů Celsia. Rána ale mají i nadále okupovat příčky kolem bodu mrazu. Noční teploty se budou po celou dobu pohybovat od minus dvou stupňů po bod mrazu, někde se může ochladit až na minus šest stupňů.

Výhled počasí podle meteorologů ČT do 5.3.
Zdroj: ČT24