Policie obvinila mladou matku z vraždy tří novorozenců

Brno – Pětadvacetiletá žena z Břeclavska je podezřelá z vraždy tří novorozenců. Ostatky dětí, které údajně zabíjela od roku 2012, policisté našli v domku v Dolních Dunajovicích. Případ kriminalisté vyšetřují od pátku, zprvu ale odmítali uvést podrobnosti. Vyšetřovatel už ženu obvinil z vraždy, hrozí jí až doživotní trest.

Na případ se přišlo poté, co žena ve čtvrtek v noci naposledy porodila. „V pátek krátce po půlnoci jsme přijali oznámení ze zdravotnického zařízení, kam byla rychlou záchrannou službou převezena pětadvacetiletá žena, že u ní krátce předtím došlo k porodu dítěte. To však zřejmě zůstalo v domě. Tam ho také krátce poté policisté našli bez známek života,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Po prohledání domu v Dolních Dunajovicích pak policisté objevili různě staré ostatky dalších dvou novorozenců. „Po provedení soudní pitvy ostatků a dalších procesních úkonech bylo o víkendu zahájeno trestní stíhání pětadvacetileté ženy pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy,“ dodala Vedrová. Ženě za vraždu novorozenců hrozí 15 až 20 let nebo i výjimečný trest.

Policie obvinila mladou matku z vraždy tří novorozenců (zdroj: ČT24)

Žena zůstává hospitalizovaná ve zdravotnickém zařízení, po propuštění bude převezena do vazby. „Z vyšetřování vyplývá, že partner ženy o jejích těhotenstvích a porodech nevěděl,“ uvedl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Kriminalisté věc dál prošetřují, pátrají mimo jiné po motivu matky, která podle policie příležitostně užívá drogy. Existuje i podezření, že se v domku, kde žena se svým partnerem bydlela, vyráběly drogy, zřejmě pervitin. Žena je nezaměstnaná, z předchozího vztahu má dvě děti, které jsou v péči otce.

Matka z Vlasatic dostala vysoký trest

Nejde o první případ několikanásobné vraždy dětí, který se v regionu stal. Pozůstatky tří novorozeňat našla policie v roce 2013 i v blízkých Vlasaticích. Podle pravomocného rozsudku je usmrtila po porodu jejich matka, která těla následně ukryla. Své těhotenství žena skrývala i před manželem, se kterým bez problémů vychovávali dvě děti školního věku. Před soudem se pak matka bránila, že ji k vraždě novorozenců dohnala tíživá sociální situace. Za vraždu si žena odpykává 22 let ve vězení