Válka nervů v západočeských tržnicích

Cheb - Válka nervů probíhá v několika západočeských tržnicích. Celníci tam zahájili nepřetržitý dohled, který má zabránit prodeji a také dovozu nelegálního zboží. Trhovci zavřeli stánky a čekají, až se situace uklidní. V předvánočním období přicházejí o nemalé tržby.

V Železné u Domažlic zahájilo Celní ředitelství Plzeň nonstop dohled 23. listopadu. Zabavili tam zatím nelegální zboží za 36 miliónů korun. „Znamená to, že vlastně 24 hodin denně musí být v tržnici alespoň dvoučlenné hlídky,“ popisuje nasazení celníků mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová

Dvacátého devátého listopadu udeřili celníci spolu s pohraničními policisty, Českou obchodní inspekcí, hygieniky a pracovníky živnostenského úřadu v Božím Daru. Zabavili tam zboží zatím za čtrnáct miliónů.

„Myslím si , že dlouhodobý dohled je mrháním prostředků, protože ten systém se dá obejít úplně jinak a ti Vietnamci určitě vědí jak,“ je skeptický k podobným akcím starosta Božího Daru Jan Horník..

Čerstvá zkušenost: V Lipovém dvoře v Aši měli celní dohled od 7. října do 9. listopadu. Při dnešní namátkové návštěvě prakticky nebyly vidět padělky světových značek. Zmizely obvykle nabízené pirátské nahrávky, minimálně se nabízejí cigarety. „Pokud by se znovu na tržnicích objevily padělky, pak samozřejmě musíme přistoupit k jednorázovým kontrolám, nebo se opět vrátit k nepřetržitému celnímu dohledu,“ říká Jitka Blahutová.

Nonstop celní dohledy má za sebou většina tržnic. Na některých, jako třeba v Potůčkách na Karlovarsku nebo na chebských tržnicích, už ale proběhly před víc než dvěma lety. Na chebských tržnicích Dragoun a sv. Kříž udělali celníci o víkendu namátkovou kontrolu. V pěti stáncích zabavili zboží za 17 milionů korun.