Nový most ulehčí Karlovým Varům

Karlovy Vary - Unikátní most zavěšený na ocelových lanech ode dneška odvádí dopravu z centra Karlových Varů. Stát společně s městem za stavbu zaplatily více než 140 milionů korun. Odborníci předpokládají, že ve městě klesne počet dopravních nehod a zrychlí se doprava.

26 000 řidičů každý den projíždělo centrem lázeňského města. Odborníci na dopravu předpokládají, že díky novému mostu se centru Karlových Varů vyhne více než polovina motoristů. “Pokud tam intenzita dopravy klesne a ubude popojíždění vozidel, tak samozřejmě je předpoklad,že dopravní nehody,které tímto vznikají,poklesnou,“ říká komunikační inženýr Policie Karlovy Vary Tomáš Pohl. 128 metrů dlouhý most drží více než tři desítky ocelových lan. Podle odborníků jen takto technicky náročná stavba mohla vyřešit složitou dopravní situaci a zároveň splnit další požadavky na bezpečnost. „Tento most je konstruován 80 cm až jeden metr nad hladinou stoleté vody,“ uvádí k projektu generální ředitel SMP CZ Martin Doksanský.

Otevřením nového mostu ale není dopravní situace ve městě vyřešená. Podle náměstka primátorky doposud jediný most v centru města je opotřebovaný. Za jeho opravu zaplatí město více než 100 milionů korun. Další peníze bude potřebovat radnice na úpravy zastaralé křižovatky v centru města. „Ta bude také investičně náročná, troufám si tipnout, že to bude tak kolem 80 milionů korun.“ odhaduje novou investici náměstek karlovarské primátorky Petr Keřka. „Byl schválen operační program Doprava, kde jsou finanční prostředky, které se budou moci v dalších letech čerpat na tyto dopravní stavby,“ naznačuje možnosti financování Jaroslav Krauter ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Poslední z křižovatek v okolí nového mostu dokončí stavební firmy na jaře příštího roku.