Řezníci z Chebu jsou stále bez práce

Cheb – Čtvrtina ze 160 zaměstnanců Chebského masokombinátu stále zůstává bez práce, pro své profese už v kraji nenašla uplatnění. Ostatní za prací odešli do zahraničí. Vysoká zadluženost a přesycený trh – tak v létě zdůvodnili krach největšího zpracovatele masa v Karlovarském kraji, který ukončil výrobu v srpnu, jeho akcionáři. Areál se zatím nedaří prodat.

„Velká poptávka po řeznících přišla ze zahraničí. Irsko a Dánsko nabízely 150 volných míst,“ prohlásila mluvčí Úřadu práce v Chebu Marie Sýsová. Podle úřadu práce ale do zahraničí odešlo jen málo lidí. Ostatní teď pracují v jiném oboru. Dalším pak nabídl volná místa i druhý největší zpracovatel masa v kraji. Lidem se ale nechce za prací dojíždět.

Luděk Šleis, ředitel Primy Karlovy Vary, sdělil, že z oslovených třiceti až čtyřiceti lidí nastoupilo do jeho podniku jen pár osob. „Máme 39 lidí v evidenci z Chebského masokombinátu. Musí udělat také oni nějaký krok, trochu se rekvalifikovat,“ dodala Marie Sýsová.

Rozsáhlý areál Chebského masokombinátu, na který krajský soud v létě vyhlásil konkurz, se zatím nedaří prodat. Majitelé do něj v roce 2004 investovali desítky milionů korun, aby výroba splňovala evropské hygienické normy. V prvním kole dražby se ale zatím nenašel vhodný kupec.

Správce konkursní podstaty Vladimír Nechutný konstatoval, že byli tři zájemci, z toho jeden nesplnil podmínky výběrového řízení a dva nabídli ceny, které byly víceméně symbolické. V případě, že se nenajde vhodný zájemce o celý areál ani ve druhém kole dražby, začne správce konkursní podstaty rozprodávat majetek masokombinátu postupně.