Spor o plzeňský Dům pro seniory

Plzeň - Úředníci z plzeňské Bílé Hory začali prověřovat Dům pro seniory. Ten začal fungovat asi před měsícem v rodinném domku v místní vilové čtvrti. A lidé z okolí proti tomu protestují. Komise stavebního odboru při kontrole zjistila, že Dům pro seniory nemá všechna povolení, aby ho mohla společnost Longevita Senio provozovat. Po upozornění začala společnost úřady o povolení dodatečně žádat.

Stanovisko příslušných orgánů je v tomto případě jasné. „V současné době je tam činnost, která potřebuje kolaudační rozhodnutí nebo změnu kolaudačního rozhodnutí. V tom je pravděpodobně pochybení,“ říká vedoucí stavebního odboru MO Plzeň 1 Zdeněk Hanzlík. „Od začátku tvrdíme, že si myslíme, že v rodinném domě, kde pořád bydlí lidé, není rekolaudace nutná. Samozřejmě se budeme řídit stanovisky příslušného stavebního odboru,“ slibuje ředitelka Domova pro seniory Bílá Hora Plzeň Martina Zdařilová.

Pan Matoušek, který na celou záležitost úřady upozornil, je s výsledky kontroly spokojený. Ředitelka společnosti Longevita senio tvrdí, že je to právě pan Matoušek, který se snaží pošpinit dobré jméno domova. „Myslím, že problém je pořád ve výrocích a nevhodném, chování pana Matouška, který nás pořád napadá i naše seniory,“ je přesvědčena Martina Zdařilová. To však Miloš Matoušek rezolutně odmítá a tvrdí, že paní ředitelka podává klamné informace.

Celý spor mezi sousedy a vedením domova zřejmě skončí u soudu. Ani jedna strana totiž nechce ustoupit. Podle místních obyvatel je nemožné aby se v rodinném domku poskytovaly služby pro nemohoucí lidi. Podle stavebního odboru společnost Longevita porušila zákon. Ve správním řízení jí proto hrozí pokuta až ve výši několika desítek tisíc korun. Společnost se chce proti sankci odvolat.