Na Pardubicku chybí místa pro seniory

Pardubice - Nedostatek míst je v zařízeních pro staré lidi na Pardubicku. Žádostí o přijetí do domovů pro seniory přitom každým rokem přibývá. Demografická studie, kterou má pardubický magistrát k dispozici, navíc potvrdila, že se situace bude dále zhoršovat. Město hledá řešení, jak se o seniory do budoucna postará.

Žadatelé o místa v domech pro seniory se stále častěji setkávají se zamítavým stanoviskem. Zařízení pro seniory jsou přeplněná, místa chybí. Většina starých lidí se přitom o sebe nedokáže sama postarat. „Situace je opravdu zoufalá. V současné době evidujeme na sedm set nevyřízených žádostí. Každý rok bude tento počet narůstat přibližně o další stovku,“ říká vedoucí Domova pro seniory U Kostelíčka v Pardubicích Petr Krejčí.

Žadatelé o sociální služby v pardubickém domově U Kostelíčka mohou vzhledem k současné kapacitě čekat až deset let. Záleží na zdravotním stavu. „Ještě mnohem horší situaci máme v domě pro seniory na Dubině, kde by dnes člověk čekal třicet pět let,“ podtrhuje tristní situaci vedoucí odboru sociálních věcí pardubického magistrátu Ivana Liedermanová. „Evidujeme celkem 197 žádostí jednotlivců a 47 žádostí manželských dvojic. V průměru se nám ročně uvolní zhruba sedm míst,“ dokresluje celý problém sociální pracovnice Domova pro seniory Dubina v Pardubicích Martina Bubeníčková.

Do roku 2015 bude žít v Pardubicích bezmála 6500 lidí starších osmdesáti let. Na výsledky demografické studie chce město reagovat. „Do budoucna plánujeme rozšíření kapacity domova důchodců U Kostelíčka o přístavbu. Momentálně jsme ve stádiu studie,“ nastiňuje kroky ke zlepšení situace náměstkyně pardubického primátora Štěpánka Fraňková. Investice ale závisí na penězích. Na fondy z EU město v tomto případě spoléhat nemůže. Starých a nemocných lidí mezitím přibývá, hlavně těch, co potřebují soustavnou péči.

Dlouhodobě neúnosná situace je nejen v domech pro seniory. Schází i místa v denních centrech a je potřeba i více bytů zvláštního určení. Na území celého kraje není také ani jeden hospic.