Na několika místech v západních Čechách hořelo

Praha - Hasiči v Plzeňském a Karlovarském kraji zasahovali na Štědrý den a v noci na dnešek u několika požárů. Naštěstí byly menšího rozsahu a nikdo při nich nebyl zraněn. Patrně nejhorší byl případ v Domažlicích, kdy muselo dočasně své byty opustit několik obyvatel. ČTK o tom dnes informovaly dispečinky hasičů v krajích.

K první většímu požáru vyjížděli hasiči na Štědrý den odpoledne v Ejpovicích. Plameny zasáhly uzavřený pokoj v prvním patře rodinného domku. Jak z vyšetřování vyplynulo, oheň tady asi vznikl z nedbalosti a poškodil část vybavení. Škoda byla vyčíslena zhruba na 20.000 korun a majetek, jenž se podařilo zachránit, na 200.000 korun. ČTK o tom informoval mluvčí plzeňských hasičů František Vaško.

V Domažlicích hasiči evakuovali v noci na dnešek při požáru sklepa obytný dům v Břetislavově ulici. Kvůli hustému dýmu muselo své byty opustit 16 lidí, kteří skončili dočasně na ulici. Po uhašení ohně a odvětrání prostor se mohli vrátit domů, uvedl mluvčí.

Požár v domažlickém domě zasáhl dvě sklepní kóje a způsobil škody asi za 20.000 korun. Nikdo z obyvatel domu neutrpěl zranění. Příčina se vyšetřuje. Podle Vaška není vyloučeno, že oheň někdo úmyslně zapálil. „V Domažlicích hořel sklep zhruba ve stejnou dobu ještě v sousední Tovární ulici. Tady jsme nemuseli nikoho evakuovat, budova nebyla obydlena. V tomto případě byl oheň založen úmyslně,“ řekl Vaško.

K údajnému úniku plynu vyjížděli hasiči dnes ráno do plzeňské Kaštanové ulice. Zdrojem úniku měl být plynový kotel v technickém podlaží domu, kam byl přívod vzduchu zajištěn z garáže. „Majitelce byla zima a průduch ucpala. V místnosti pak oheň spotřeboval kyslík. Proto se ženě udělalo nevolno a byla převezena do nemocnice,“ dodal Vaško.

Klidnější službu měli hasiči v Karlovarském kraji. Vyjížděli sice během Štědrého dne a v noci k několika zásahům, ale většinou se jednalo jenom o zanedbatelné události, řekl operační důstojník hasičů. Například v Rotavě začal obyvateli jednoho bytu hořet na kamnech připravovaný pokrm a v Chebu zase odešel majitel bytu, aniž by kamna vypnul. Kromě zničeného jídla větší škody nevznikly.