Zastavte promyšlenou neonacistickou provokaci, žádají plzeňští Židé

Plzeň – Je to promyšlená provokace, tvrdí židovské organizace a někteří politici o plánovaném pochodu neonacistů Plzní. Ti chtějí projít městem 19. ledna. Datum je totiž spojené s prvním transportem plzeňských Židů do Terezína. Na stejný den ohlásily židovské organizace pietní shromáždění před plzeňskou synagogou.

U výročí křišťálové noci 10. listopadu 2007 v pražském židovském městě policie společně s magistrátem pochodu neonacistů zabránila. Teď se připravuje další pochod - 19. ledna chtějí v Plzni pravicoví radikálové demonstrovat za svobodu slova. Radmila Zemanová ze sdružení Jordán má jistotu: „Lze to považovat za provokaci stejně jako zvolené datum.“ Osmnáctého ledna 1942 totiž z Plzně odjel první transport plzeňských židů do Terezína. Z téměř tří tisíc jich válku přežilo 202.

Pochod nahlásil Václav Bureš, který má úzké vazby na tvrdé jádro neonacistů. Na pozvánce odmítá jakoukoli provokaci spojenou s holocaustem. Klára Kalibová z Tolerance a občanská společnost přikládá důkaz: „Zaznamenali jsme jej na nacistickém pochodu k uctění památky Rudolfa Hesse v roce 2003 i 2004.“ „Pokud jde o člověka, který permanentně porušuje demokratické principy, je na místě akce hlášené jeho jménem zakázat,“ myslí si poslankyně Kateřina Jacques.

Plzeňský magistrát to ale neudělal. Starosta prvního plzeňského obvodu Jiří Strobach postup vysvětluje: „Úřad si vyžádal stanovisko Policie ČR. V prvém případě ze stanoviska nevyplývalo, že by hrozilo nebezpečí. Ale u druhého data, 26. ledna, už obavy byly.“

Pochod povede kolem synagogy a právě tady policisté očekávají největší problémy. Do Plzně se chystá 150 pravicových radikálů i ze zahraničí. Mluvčí západočeských policistů Jolana Číhová prohlašuje: „Policisté požádali o spolupráci Spolkovou republiku Německo, týká se to hlavně Saska a Bavorska.“ „V přilehlých krajích jsou připraveni další policisté z pořádkových jednotek a antikonfliktních týmů,“ dodává mluvčí Policejního prezidia David Kubalák.

Na stejný den, tedy 19. ledna, ohlásily židovské organizace pietní shromáždění před plzeňskou Velkou synagogou. Půjde zároveň i o protest a snahu o zabránění pochodu pravicových radikálů.