Karlovarští zastupitelé jednají o hospodaření nemocnice

Karlovy Vary - Zastupitelé města budou dnes jednat o problémech v krajské nemocnici. Přestože se primáři se zástupci kraje dohodli, česká lékařská komora považuje dál situaci v karlovarské nemocnici za kritickou. Zastupitelé nejspíše budou hovořit především o hospodaření akciové společnosti, která řídí krajskou nemocnici.

Téměř 300 zaměstnanců karlovarské nemocnice hrozilo do 17. ledna výpovědí. Požadovali změnu ve vedení nemocnice, rozdělení krajské nemocnice opět na tři samostatná zdravotnická zařízení a  v neposlední řadě prošetření hospodaření bývalého vedení nemocnice, které podle lékařů uzavíralo pro nemocnici nevýhodné obchody.

Krajský úřad s auditem souhlasil, z postu předsedkyně představenstva odstoupila Věra Procházková a kraj navrhl nové vedení, se kterým většina lékařů souhlasila. Rozdělit nemocnice ale hejtman odmítl.

Na dnešním jednání se zastupitelé zřejmě  podrobněji seznámí s informacemi o společnosti, která bude provádět audit. Opoziční radní vznesou požadavek, aby také mohli kontrolovat hospodaření krajské společnosti. Odvolání Rady kraje, která má největší vliv na rozvoj nemocnic, kvůli nepokojům, není podle odhadů příliš pravděpodobné.