Úřady v Plzni zkoumají, zda anarchisté v sobotu neporušili zákon

Plzeň - Úřady v Plzni zkoumají, zda byl nebo nebyl krátký sobotní happening anarchistů v centru města protizákonný. Podle úředníků je možné, že skupina aktivistů, která v blízkosti Velké synagogy zhruba 20 minut promlouvala do mikrofonu a pouštěla hudbu, porušila zákon o shromažďování nebo zákon o veřejném pořádku. Řekl to starosta centrálního městského obvodu Jiří Strobach. Úřad proto dnes požádal policii, aby vypracovala své stanovisko.

Protestní akce anarchistů se měla konat na Palackého náměstí v Sadech Pětatřicátníků. Jako akci Mládež proti nacismu ji nahlásilo občanské sdružení DOPE na stejný den a přibližně stejnou hodinu, jako byl původně nahlášen pochod neonacistů. Stejně jako pochod extremistů ji úřad zakázal. Navzdory tomu se na místě nedaleko bočního vchodu do synagogy sešla skupina levicových radikálů s transparentem „Nácky v Plzni nechceme“ a provolávala některá hesla.

Zástupce sdružení Jiří Kassl novinářům na místě řekl, že aktivisté zákon neporušují. Získal prý povolení od primátora, aby uskutečnil krátký happening. „Dohodli jsme se s primátorem, že máme 25 minut, abychom přečetli oznámení, které nám bylo doručeno, a vyjádřili se, proč se neonacisté nesešli,“ uvedl Kassl. Primátor Pavel Rödl však upozornil na to, že sdružení dostalo pouze prostor, aby oznámilo svým příznivcům, že i jejich akce byla zrušena.

„Čekáme na stanovisko od policie. Pokud bude shledáno porušení zákona o veřejném pořádku, budeme věc řešit my, pokud se bude týkat zákona o shromažďování, bude se případem zabývat magistrát,“ dodal Strobach. Stanovisko by měl ÚMO 3 obdržet pravděpodobně v úterý.

Sobotní pochod neonacistů zakázal minulý čtvrtek Rödl. Prý se k tomu rozhodl poté, co se pozvání na akci začala šířit i mezi extremisty na zahraničních webech. Rödl je připraven, že jeho rozhodnutí může přezkoumat soud. Na otázku, jaký zákon mu umožnil zákaz vydat, řekl: „Snad všechny zákony dovolují několik různých výkladů. Já se rozhodl jako primátor. Nakonec nejspíše rozhodne soud.“ Trestní oznámení na něj je připraven podat ohlašovatel pochodu Václav Bureš. Chystá také správní žalobu k soudu, který bude moci na jejím základě přezkoumat vydaný zákaz. ČTK dnes Bureš řekl, že v tomto týdnu to pravděpodobně nestihne.

Podle Václava Roučky z Krajského soudu v Plzni může být výsledek po prozkoumání žaloby dvojí. „Buď žaloba nemá pravdu a zamítne se, anebo to tvrzení je pravdivé a potom se rozhodnutí o zákazu pochodu ruší,“ uvedl Roučka. Svolavatel by tak dostal možnost do 30 dnů od právní moci rozhodnutí shromáždění uspořádat.

Za plzeňského primátora se postavili ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) i šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Paroubek řekl, že rozhodnutí bylo správné, i kdyby se u soudu ukázalo, že nebylo zákonné. Naopak k odvolání Rödla z funkce vyzvala ODS na internetu Liberální reformní strana ČR (LiRA). „Primátor zavětřil, že porušením zákona nic neriskuje, u veřejnosti toužící po pořádku může jen získat, politici včetně mateřské ODS ho podpoří,“ uvedla LiRA.

Akci Bureš nahlásil na obvodní úřad jako Protestní pochod za svobodu slova, prý jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu bývalým pražským Židovským Městem. Datum pochodu odpovídalo výročí transportu plzeňských Židů do Terezína v roce 1942.