Nejistý osud zchátralého komplexu ubytoven v Beskydech

Frenštát pod Radhoštěm - Někteří obyvatelé Frenštátu pod Radhoštěm nazývají chátrající hotelové domy na okraji města ostudou Beskyd. Na konci minulého století byly vystavěny jako hornické ubytovny, nikdy ale nebyly dokončeny. Radnice už jednala se společností, která zastaralé domy spravuje. Ta ale zatím neví, jak ubytovny využít.

Zchátralé hotelové domy stojí na kraji Frenštátu pod Radhoštěm nad dnes už zakonzervovaným dolem. Původně měly sloužit horníkům jako ubytovny. Záměr ale tehdejší stavitelé nedokončili a rozestavěné budovy tak dodnes hyzdí samotné město a jeho okolí, které často vyhledávají turisté. Zanedbaný areál se nelíbí ani místním obyvatelům. „Jsou to nevyužité prostory, které tam stojí už řadu let. Nepatří to do Beskyd, měli by s tím něco dělat,“ stěžují si.

To samé si myslí i zástupci radnice a proto se do oprav zchátralé ubytovny chtějí pustit co nejdřív. Hotelové domy by se podle nich daly přestavět a využít třeba jako nové bytové prostory. Starosta Frenštátu pod Radhoštěm Stanislav Hrabovský prozradil část svých plánů: „Po dohodě se stavebním úřadem chceme vyvolat jednání, museli bychom tyto budovy zkontrolat, také je zabezpečit a třeba i oplotit. Stavby sice mají stavební povolení, ale doposud nejsou zkolaudovány.“

Také společnost, která komplex spravuje, už s radnicí o jejich dalším osudu jednala. Její zástupci ale zatím nemají jasné plány o tom, jak je využít. „Momentálně se snažíme najít někoho, kdo by se společně s námi podílel na developmentu budovy, na jejím dokončení a případně i na jejím provozování,“ vysvětluje Petr Handl ze společnosti RPG Real Estate. O nedokončených stavbách chtějí zástupci radnice znovu jednat se soukromou společností v nejbližších týdnech.