25tiletá voda ve Staré Červené vodě

Červená voda - Velká voda na Jesenicku ustupuje, potoky a říčky se vrací zpátky do svých koryt. Ve Staré Červené vodě, kde byla situace za posledních 24 hodin nejkritičtější, už lidé uklízejí a čerpají vodu ze sklepů. Starosta obce mluví o zhruba 25tileté vodě. Jak rychle přitekla, stejně rychle zase odtekla. Tak mluví o velké vodě obyvatelé nejpostiženější obce na Jesenicku. Jejich domy a zahrady zalila nejen voda z místního potoka, ale valila se i z okolních polí. Starosta Staré Červené vody Josef Podlaha informoval, že voda v obci zalila přízemí asi v deseti domech a stovku sklepů.

Martina Turčová měla ještě v noci ve sklepě domu asi 80 centimetrů vody. Podle jejích slov přestalo pršet kolem půlnoci a voda ve sklepě opadává. Nad ránem začala voda klesat. Dobrovolní hasiči z obce přislíbili pomoc při jejím čerpání. „Jedeme zkontrolovat potok, jestli klesá a pak začneme uklízet a čerpat vodu ze sklepů,” potvrdil dobrovolný hasič Miroslav Novák.

O štěstí mluví Anna Procházková, které se voda zastavila na prahu domu. Zachránili situaci díky pytlům s pískem. Smůlu však měli jiní obyvatelé, kterým se do sklepů dostala spodní voda. Například František Faktor čerpá od rána, kotel má pod vodou.

Rozvodněný Červený potok už včera podemlel v obci část silnice, asi třetina krajnice se zřítila do jeho koryta. Potokem protékala zhruba 25tiletá voda, bylo ji víc než při povodních v roce 1997. Obyvatelé i vedení obce budou uklízet a vyčíslovat škody, které jim velká voda způsobila nejméně týden.