Ikona Obměkčení kamenných srdcí dorazila do Karlových Varů

Karlovy Vary - Putovní ikona Obměkčení kamenných srdcí, která začala údajně v 90. letech ronit krvavé slzy, byla dnes na šest hodin k vidění v Karlových Varech. Zázračný obraz Matky Boží představili zástupci pravoslavné církve. Památku si dále budou moci prohlédnout lidé ve Vídni, v Praze a Brně. Poté ji letadlo přepraví zpátky do Moskvy.

Zástupci pravoslavné církve tvrdí, že se v blízkosti ikony zázračně uzdravilo mnoho lidí. Do Chrámu svatého Petra a Pavla se dnes na vzácnou ikonu přišlo podívat několik stovek lidí, většinou věřících z místní ruské menšiny.

Ikona prý začala ronit slzy v souvislosti s teroristickými útoky v Moskvě a havárií ruské ponorky Kursk. Začala z ní vytékat zvláštní tekutina a při rozborech se podařilo prokázat, že se jedná o živou plazmu. Zatím se nepodařilo zjistit konkrétní složení této tekutiny. Podle věřících pravoslavné církve pláče svatý olej. „Když má být nějaké neštěstí, tak se projevují i kapky krve,“ uvedl Josef Fejsak, arciděkan brněnský.

Tradice plačících nebo krvácejících svatých obrazů existovala v Evropě i v českých zemích. Například v baroku se vedly k zázračným obrazům dlouhé poutě věřících.

Podle religionisty Martina C. Putny se plačící ikony a obrazy objevují spíš na křesťanském východě. Podobným jevům nelze podle něj ani zcela věřit, ani je úplně zavrhovat. „Je to otázka interpretace,“ myslí si historik Jiří Klsák.