Obec Josefov zaplatí poplatky u lékaře za „své“ seniory

Sokolov - Obec Josefov na Sokolovsku začne platit za některé své obyvatele poplatky u lékaře. Třicet korun za každou návštěvu dá ze svého rozpočtu asi stovce důchodců, kteří tu bydlí. Starosta tak chce pomoci lidem s jejich finanční situací a odmítá, že by si tím kupoval voliče.

Nejmladší obec na Sokolovsku začne proplácet povinné poplatky u lékaře lidem, kteří pobírají starobní nebo invalidní důchod. Rozhodlo o tom minulý týden zastupitelstvo. Lékařka do Josefova jezdí dvakrát týdně, ale radnice vrátí lidem peníze i za návštěvu v její stálé ordinaci v Habartově. „Je to sice úspora pouhých třiceti  korun, ale ti lidé,  především důchodci, chodí k lékaři dost často, běžně pětkrát až šestkrát do půl roku,“ uvádí starosta Josefova Ladislav Čížek.

Starosta chtěl původně ušetřit práci i lékařce. Poplatky by od důchodců nevybírala vůbec a jednou za měsíc by je naúčtovala obecnímu úřadu. To se ale nelíbilo ostatním lékařům v regionu. Lidé tak zaplatí v ordinaci a pro peníze si zajdou na úřad. „My si jednou za půl roku ty záznamy vytáhneme a peníze jim budeme posílat složenkou nebo si je vyzvednou na obci,“ popisuje celý projekt Ladislav Čížek.

Většina ze tří set obyvatel Josefova je ráda, že na poplatcích ušetří. „Musím chodit pravidelně na injekce, tak by mi to pomohlo,“ uvádí jedna důchodkyně. „Ten důchod není tak velký a teď ještě mám platit v lékarně,“ přidává se její soused.
     
Starostové okolních obcí ale podobné výhody považují za zbytečné. „Já si myslím, že se jedná pouze o populistický krok. Podle mě to celá řada seniorů ani nepotřebuje,“ myslí si starosta obce Březová Miroslav Bouda. 
     
Rozhodnutí josefovského zastupitelstva ale není v rozporu se zákonem. „Dle zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů mohou obce tvořit fondy na financování libovolných aktivit,“ potvrzuje mluvčí Ministerstva financí ČR Jakub Haas.

Starosta odhaduje, že měsíčně uhradí maximálně sto poplatků a to podle něj roční rozpočet obce, který se pohybuje kolem 2,5 milionu korun, rozhodně nezatíží.