Olomoucký kraj podpoří ze svých peněz divadla a filharmonii

Olomouc - Olomoucký kraj letos uvolní 2,2 milionu korun na podporu olomouckého a šumperského divadla a Moravské filharmonie Olomouc. Důvodem je podle náměstka hejtmana Pavla Horáka fakt, že všechny tři instituce plní širší regionální funkci a neslouží jen městům, v nichž sídlí. Proto nebude jejich financování pouze na bedrech městských rozpočtů.

„Jsou k dispozici širšímu publiku, ne jen obyvatelům měst, v nichž stojí. Navíc organizují zájezdy do okolních obcí, kde hrávají představení, případně koncertují,“ řekl Horák. Podle šéfa odboru kultury krajského úřadu Jindřicha Garčice mívají obě divadla i olomoucká filharmonie v hledišti pravidelně třetinu diváků odjinud. „Přitom zřizovatelé, kterými jsou města Olomouc a Šumperk, musejí na každou vstupenku doplácet. Proto je logické, že je kraj podporuje,“ prohlásil Garčic.

Výše příspěvku je podle Garčice již asi pět let ustálená. „Jde o stejné peníze, které jim kdysi posílalo ministerstvo kultury. Pak tuto částku převedlo na kraje, aniž by byla účelově vázaná. Olomoucký kraj se ale nezachoval skoupě a peníze divadlům a filharmonii dále přeposílá,“ objasnil Garčic.

Moravská filharmonie s 85 hudebníky potřebuje ročně na svůj provoz 44 milionů korun. Příspěvek zřizovatele, kterým je město Olomouc, činí 34 milionů. „Zbytek financí si musíme zajistit sami, třeba prostřednictvím grantů,“ objasnil ředitel filharmonie Vladislav Kvapil. Příspěvek kraje na regionální činnost by měl činit 334.000 korun. Vyrovnává například cenu vstupenky na dětské koncerty, která by byla bez dotací až desetkrát vyšší proti současné ceně 20 korun. „Kromě toho ale dostáváme od kraje i další granty, jejichž výše přesahuje dva miliony,“ podotkl Kvapil.

Ředitel šumperského divadla René Sviderski uvedl, že loni odehráli na zájezdech asi dvacet představení. „Organizujeme ale i svoz diváků z okolních obcí do divadla,“ dodal. Roční rozpočet šumperského kulturního stánku dosahuje 20 milionů korun, podpora z kraje činí 334.000 korun.

Olomoucké Moravské divadlo ročně hospodaří s 80 miliony. Většinu financí získává od města. Krajský příspěvek do jeho pokladny přinese asi 1,5 milionu korun. „Ty peníze nehrají významnou roli, ale pochopitelně každá koruna, kterou divadlo dostane, je pro nás dobrá,“ komentoval příspěvek náměstek olomouckého primátora Vladimír Pokorný. Loni podle šéfa marketingu Jana Žůrka vyjelo Moravské divadlo s některou ze svých inscenací celkem třicetkrát mimo vlastní scénu v rámci Olomouckého kraje. „Dalších 21 zájezdů bylo na území ČR mimo Olomoucký kraj a osm představení bylo odehráno v zahraničí,“ upřesnil Žůrek.

Aby všechny tři instituce z krajského rozpočtu peníze skutečně dostaly, musí s tím na únorovém zasedání souhlasit krajské zastupitelstvo.