Jih Plzeňského kraje ohrožuje tularémie

Plzeň - V Plzeňském kraji se zvyšují počty nemocných tularémií. Několik desítek lidí se už léčí ve Fakultní nemocnici Plzeň. Podle krajských hygieniků se zatím nejedná o epidemii, ale varují, že počet nakažených se může zvyšovat.

Podle epidemiologů je většina nemocných z jihu Plzeňského kraje, kde se nacházejí největší ohniska nákazy. Krajská veterinární zpráva proto vyhlásila s okamžitou platností zákaz odchytu zajíců. Pokud by lidé našli uhynulá zvířata, neměli by se jich dotýkat, ale měli by na ně upozornit veterináře, který pomocí laboratorního vyšetření vyloučí možnost nákazy. Opatření se týkají hlavně míst, kde je onemocnění lidí největší.
 
Hygienici zatím nepřikročili k žádným mimořádným opatřením. A to i přesto, že se s tímto onemocněním v plzeňské nemocnici léčí 20 lidí. Hlavním důvodem současného šíření tularémie je teplá zima. Ta vytvořila vhodné podmínky pro množení hlodavců a rozšíření nákazy. Nemoc se naštěstí nepřenáší mezi lidmi. Od zvířete se však člověk nakazí velmi snadno. Nemusí s ním ani přijít do kontaktu. Stačí, když se nadýchá prachu nebo sena, ve kterém zvíře bylo.