Stát chce prodat zámky na Osoblažsku, i když je slíbil darovat obcím

Ostrava - Obce Slezské Rudoltice, Dívčí Hrad a Brantice na Osoblažsku protestují proti způsobu, jakým se ministerstvo zdravotnictví zbavuje nepotřebných budov. Sedmnáct nemovitostí po celé zemi, včetně tří zámků právě na Osoblažsku, se chystá prodat česko-kyperské firmě Terabet. Ministerstvo přitom obcím už před čtyřmi lety slíbilo, že na ně zámky zdarma převede. O jejich prodeji se dozvěděly náhodně z internetu.

Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt tvrdí, že se řídí zadáním vlády, aby se použilo vše, co by přispělo k vylepšení rozpočtu. Firma Terabet za všechny budovy nabízí 113 milionů korun. Jaroslav Spurný z časopisu Respekt označil tuto společnost za podezřelou. Podobný pohled má i předsedkyně Sdružení obcí Osoblažska Martina Jalamasová: „Myslím, že záměr je jasný - koupit a pak prodat výhodněji než stát.“
 
Jednatel firmy Tarabet David Moshe Wieder se k nákupu budov od ministerstva vyjadřovat nechtěl. Prohlásil pouze, že o zámky na Osoblažsku neusiluje a nijak nebrání jednání státu se starosty.
 
Zámky chtěly obce využít k podpoře turistiky. Nové pracovní příležitosti, které by s sebou rozvoj regionu přinesl, by mohly pomoci snížit až čtyřicetiprocentní nezaměstnanost.
 
Poté, co se dozvěděly o plánech ministerstva zdravotnictví, podaly obce podněty k prošetření na protikorupční linku, úřad vlády i ministerstvo financí, které kupní smlouvu s firmou Terabet musí odsouhlasit. Žádné podklady ale zatím neobdrželo.