Klatovskou nemocnici opouštějí lékaři

Klatovy - Klatovskou nemocnici opouštějí lékaři, odcházejí především kvůli neshodám s vedením. V protestní petici žádají odvolání ředitelky, odmítají totiž systémové změny, které navrhla. Jádro problému lékaři vidí ve špatné komunikaci mezi managementem a zaměstnanci nemocnice. Lékaři si přejí, aby krajský úřad ředitelku nemocnice odvolal z funkce. Krajský úřad jako zřizovatele ale s požadavkem nespokojených lékařů nesouhlasí.

Lékaři z gynekologie, dětského oddělení a ortopedie jsou s prací ředitelky nespokojeni. Podle nich většinu zásadních rozhodnutí sama přijímá a schvaluje. To se lékařům nelíbí a proto z nemocnice raději odcházejí. Jejich kritiku ale ředitelka odmítá, za výpověďmi zaměstnanců vidí spíše osobní důvody. Dětský lékař klatovské nemocnice Robert Nekl ujišťuje, že jádro problému je ve špatné komunikaci mezi managementem a zaměstnanci nemocnice. Špatná situace přetrvává již delší dobu. Ředitelka nemocnice Irina Riegelová to však odmítá. Podle ní je komunikace naopak nadstandardní a pokud se někomu nelíbí jako člověk, nemůže mu pomoct.

Pět lékařů z gynekologie podalo výpověď, další z jiných oddělení se na to chystají. Zdravotníci se obávají, že nedostatek lékařů pocítí hlavně pacienti. Ředitelka tvrdí, že všechna oddělení včetně gynekologie budou v nemocnici fungovat tak, jak mají. Doktor Nekl však nesouhlasí. Myslí si, že pokud z klatovské nemocnice odejdou atestovaní lékaři do jiných nemocnic nebo do soukromí, nemocnice za ně bude těžko hledat náhradu a péče o pacienty by mohla být ohrožena. Přednosta gynekologicko-porodnického oddělení Miroslav Vondruš dodává, že pacientky by se musely rozmístit do sousedních zdravotnických zařízení. Ředitelka Irina Riegelová si je jistá, že oddělení pojede dál a že bude postavený nový tým kvalifikovaných lékařů.

Napjatou situaci mezi lékaři a ředitelkou se snaží uklidnit odbor zdravotnictví Krajského úřadu v Plzni. Radní pro oblast zdravotnictví Pavel Karpíšek konstatuje, že paní ředitelka má jednoznačné zadání pro to, aby situaci uklidnila, stabilizovala a sehnala nové lékaře.

Většina oslovených lékařů chce, aby byla ředitelka klatovské nemocnice odvolána z funkce. Krajský úřad jako zřizovatel ale s požadavkem nespokojených lékařů nesouhlasí.