Hospodaření Oázy klidu šetří policie

Sokolov - Obecně prospěšná společnost Oáza klidu v Loučkách na Sokolovsku provozuje dům s pečovatelskou službou. Policie teď vyšetřuje, jak její bývalé vedení hospodařilo. Odvolaná ředitelka chce navíc vrátit majetek, který sama do společnosti vložila.

Dům s pečovatelskou službou Oáza klidu v posledních dnech není zrovna klidným místem. V týdnu tu dokonce museli zasahovat policisté. Z obavy o bezpečí nemocných lidí je sem povolala ředitelka zařízení. „Policii jsem povolala proto, že bývalá ředitelka Sabina Fialková si chtěla okamžitě odvážet různé zařízení,“ vysvětluje povolání policie ředitelka Oázy klidu Ilona Hanzlíčková.
 
Zakladatelka a bývalá ředitelka sestavila seznam věcí, které do Oázy klidu pořídila předtím, než vznikla obecně prospěšná společnost. Jejich hodnotu vyčíslila na milión 400 tisíc korun. Postele, nábytek, přikrývky ani vybavení kuchyně si nakonec neodvezla. „Teď na Tvoji osobu půjdu podat trestní oznámení, že mi nechceš vydat majetek,“ hrozí bývalá ředitelka a zakladatelka Oázy v klidu Sabina Fialková současné ředitelce. „Oáza klidu nemůže vydat movitý majetek, protože mezi paní Fialkovou a Oázou klidu ops platí řádný pronájemní vztah,“ vysvětluje člen správní rady Oázy klidu Karel Tetur. „Zařízení tam samozřejmě nechám, protože nejsem asociální typ, ale za těch podmínek, že se chci nechat vyplatit,“ kontruje bývalá ředitelka.
 
Bývalou ředitelku odvolala z funkce loni v listopadu správní rada. Důvodem byly nesrovnalosti v účetnictví. Případem se zabývá policie. „Došlo k závažným machinacím se svěřenými prostředky, jeví se tam podezření z trestné činnosti zpronevěry, z trestné činnosti podvodu a zkreslování stavu hospodaření a jmění,“ zdůvodňuje vyšetřování policie vedoucí oddělení hospodářské kriminality Policie ČR v Sokolově Petr Uzlík. „Jakékoliv chyby v hospodaření a v účetnictví já odmítám,“ hájí se Sabina Fialková.
 
Podle ředitelky Ilony Hanzlíčkové provoz Oázy klidu není ohrožen. Vedení zařízení teď čeká na závěry policejního vyšetřování.