Západočeské tržnice zůstávají kvůli zátahu celníků zavřené

Svatá Kateřina - Už několik týdnů provádějí celníci na tržnicích v západočeském pohraničí nepřetržitě kontroly. Chtějí tak zastavit prodej padělků. Jejich akce začala 5. února ve Vojtanově. O týden později přibyla Svatá Kateřina, Potůčky a od pátku také tržnice Lísková.

Nepřetržitý dozor je podle celníků nesrovnatelně účinnější než jednorázové zátahy na prodejce nelegálního zboží. „Cílem celní správy je, aby se na tržnicích neprodávalo nelegální zboží,“ říká mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová.

Trhovci, kteří prodávají falzifikáty, kvůli celnímu dohledu zavřeli své stánky. Jinak by o padělané zboží přišli. Ve Svaté Kateřině jsou s prodejci nelegálního zboží solidární i ti, kteří padělky neprodávají. Neotvírá tak nikdo. To podle zkušeností z předchozích celních blokád trvá zhruba měsíc. Delší válku nervů trhovci nevydrží a začnou prodávat alespoň legální zboží.

Celníci jsou na tržnicích 24 hodin denně a střídají se ve službách. Pokud mají podezření, nechají otevřít stánky odstavená i jedoucí auta nebo tajné skrýše, kde by mohli padělky najít. Protože je blokáda hned čtyř tržnic najednou pro Celní správu příliš náročná, pomáhá jí cizinecká policie.