Desítky solárních panelů na střeše ostravského domova důchodců

Ostrava - Unikátní ohřívací systém vzniká v ostravském domově důchodců na Petruškově ulici. Na střechu budovy dnes obří jeřáb umisťuje desítky solárních panelů. Zařízení bude se svými celkovými čtyřmi sty čtverečními metry jedno z největších v České republice. Po dokončení bude k ohřevu teplé vody v létě i v zimě sloužit sluneční energie. Umístění třiceti dvou čtvrttunových panelů o velikosti 6x 2 metry na domov důchodců se hned na začátku ukázalo jako těžký oříšek. Jeřábník totiž na plochou střechu neviděl a musel se tak řídit výhradně pokyny techniků, které mu dávali prostřednictvím vysílačky.

Solární technologie na domově důchodců přijde na sedm a půl milionu korun. 70 procent tvoří státní dotace, zbytek pak zaplatí město Ostrava, kterému domov patří. Využití Slunce umožní ušetřit na stále se zdražujícím teplu. „Tady na domově důchodců bude solární energie pokrývat stoprocentní spotřebu teplé užitkové vody,“ informoval manažer projektu z ESL Brno Pavel Sklenář.

400 metrů čtverečních velké solární kolektory na domově důchodců na Petruškově ulici není prvním využitím sluneční energie na ostravských sociálních zařízeních. Podobnou, ale podstatně menší technologii už využívají i další dva penziony pro seniory. „My už solární velmocí částečně jsme a touto akcí překročíme plochu instalovaných kolektorů 1000x1000 metrů,“ dodal Dalibor Karásek, energetik z Magistrátu města Ostravy. První litry teplé vody dodá nový solární systém za pět týdnů, tedy v polovině listopadu.